Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen. Arkivbild.
Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen. Arkivbild.

Affär tvingar M-topp att lämna riksdagen

Moderaten Erik Bengtzboe lämnar sin riksdagsplats, något som partiledaren Ulf Kristersson välkomnar.

ANNONS
|

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor. Han fortsatte dock som riksdagsledamot.

Men nu tvingas han ta nästa steg. Aftonbladets granskning av Bengtzboes traktamenten och ersättningar från riksdagen leder också till att helt lämnar riksdagen och platsen som ledamot på Sörmlandsbänken.

- Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer, men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen. Moderaterna behöver fullt fart framåt nu och därför har jag meddelat (partiledaren) Ulf Kristersson att jag också lämnar riksdagen, säger han till TT.

ANNONS

Han har också till riksdagen lämnat en formell avsägelse från uppdraget. Moderaterna i Sörmland uppger, enligt Ekot i Sveriges Radio, att han inte heller är aktuell som ordförande i länsförbundet längre.

"Gjort fel"

Erik Bengtzboe säger att han förstår att de som har kampanjat för honom och stött honom är besvikna.

- Jag har i grund och botten gjort fel.

- Förtroendet för mig är skadat. Det tar jag ansvar för, jag vill inte att det ska skada Moderaterna mer än det redan har gjort, säger Bengtzboe.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar beslutet:

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått", skriver Kristersson i en kort kommentar.

Fått felaktiga bidrag

Beskedet om Bengtzboes uppdrag i utskottet och inom sitt parti kom i efterdyningarna av Aftonbladets avslöjande om hans bidrag för dubbla boenden tidigare i april. Enligt tidningens granskning har han fått 158000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. Samtidigt har han haft en övernattningslägenhet i Stockholm, där han bott på veckorna till följd av sitt uppdrag.

ANNONS

Erik Bengtzboe har själv uppgett att han bor i ett fritidshus i Nyköping och inte hemma hos sin mamma, men att han missat att skriva sig på rätt adress i Nyköping. Men riksdagens regler säger att bidrag till en övernattningslägenhet bara ges om bostaden på hemorten har permanentstandard.

"Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden", har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tidigare sagt till TT om Bengtzboes affärer.

"Skaffa mig ett jobb"

Erik Bengtzboe vidhåller att han bor i Nyköping, inte i Stockholm där hans fru och barn är folkbokförda.

- Jag bor i Nyköping, men tillbringar så klart mycket tid i Stockholm.

Men, återkommer han till, hans miss var att inte uppdatera sin folkbokföringsadress mellan två adresser i Nyköping.

TT: Vad ska du göra nu?

- Skaffa mig ett jobb.

ANNONS
TT

ANNONS