Ett ultraljud visade att en kvinna som ville göra abort var i trettonde veckan. I själva verkat var hon i vecka 30. Arkivbild.
Ett ultraljud visade att en kvinna som ville göra abort var i trettonde veckan. I själva verkat var hon i vecka 30. Arkivbild.

Abortfel utreds som vållande till annans död

ANNONS
|

Karolinska sjukhuset i Huddinge har polisanmält sig självt, efter att av misstag ha aborterat ett foster i vecka 30. Nu har en förundersökning öppnats och åklagaren bekräftar för tidningen Dagen att händelsen utreds som vållande till annans död.

- Enligt min uppfattning i nuläget är det ett barn som aborterats, säger åklagare Jennie Nordin till tidningen.

I Sverige är det olagligt att utföra en abort efter att 21 veckor och 6 dagar gått av graviditeten. Kvinnan bedömdes felaktigt vara i trettonde veckan. Enligt Catharina Lyckeborg, verksamhetschef på Praktikertjänsts gynmottagning Ultragyn i Stockholm, där den första undersökningen gjordes, finns det ingen rimlig förklaring. Men enligt henne har undersökningen utförts korrekt.

ANNONS

- Det är tolkningen av undersökningen som inte varit korrekt, säger hon.

Läkaren som gjorde mätningen ska ha använt fel mätskala i ultraljudsapparaten. Åklagaren vill inte svara på om någon är misstänkt och hänvisar till förundersökningssekretess.

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns en felaktig uppgift om var Catharina Lyckeborg är verksamhetschef.

TT

ANNONS