Juli blev en mörk månad i drunkningsstatistiken. Arkivbild.
Juli blev en mörk månad i drunkningsstatistiken. Arkivbild.

97 personer omkomna i drunkningsolyckor i år

Fler personer har drunknat i år än på många år. Bara i juli omkom 35 personer vilket nästan är det tredubbla mot förra året.

ANNONS
|

I juli i år omkom 35 personer vid drunkningsolyckor, vilket är den högsta siffran sedan 2014, visar en sammanställning som Svenska livräddningssällskapet har gjort. Den totala siffran omkomna hittills i år på 97 har inte varit så hög sedan 2003, under motsvarade period.

- Vi blir oroade av siffrorna eftersom vi har haft flera år i närtid som varit helt okej. Men årets siffror är väldigt höga, säger Mikael Olausson, verksamhetsansvarig för säkerhet och livräddning vid Svenska livräddningssällskapet.

ANNONS

Av de 35 dödsfallen under juli månad skedde 20 av dem i en sjö, sex i havet, fyra i en å eller bäck, tre i en älv, ett i en pool och ett olycksområde kategoriseras som "övrigt".

Äldre män vanligast

Av de vuxna som omkom i juli i år var 23 män och sju kvinnor. Även fem pojkar, det vill säga under 18 år har omkommit. Äldre personer är överrepresenterade i allmänhet och äldre män i synnerhet. I juli omkom bland annat en kvinna i 90-årsåldern och en man i 85-årsåldern. Livräddningssällskapets uppmaningar är tydliga.

- Överskatta inte din förmåga, ta det försiktigt, håll dig till där du bottnar. Blir du trött eller får kramp så kan du då sätta ner foten. Det finns ingen mening med att simma ut till flytbryggan eller över ån. Testa din simkunnighet i en säker miljö, säger Mikael Olausson.

I Livräddningssällskapets sammanställning varnas även för att dricka alkohol i samband med vattenaktiviteter och att aldrig lämna barn under sex år eller ej simkunniga barn ensamma i närheten av vatten.

ANNONS

- Bada inte ensam. Många ärenden är ensambadare där man bara hittar kläderna på stranden och kroppen i vattnet. Sedan vittnar även vissa om att de gått ner som ett par och sett sin partner försvinna under ytan, men hade de med mobiltelefon? frågar sig Mikael Olausson.

Kommunerna behöver hjälpa till

Förra året omkom 92 personer under hela året, vilket var den lägsta siffran sedan 2010. Men trots att siffran hittills i år ligger på höga 97 så är den ändå lägre än 1994 då 123 personer hade omkommit vid samma tid.

- Utvecklingen går framåt, men det går sakta och i år ser vi en oroande tendens. Faran med vatten är en viktig samhällsfråga som behöver prioriteras. Kommunerna behöver investera i sina badplatser med utökad bevakning och utrusta stränderna med livräddare, säger Mikael Olausson.

Kommunerna skulle även kunna hjälpa till att utbilda allmänheten i till exempel hjärt- och lugnräddning.

ANNONS

- Det gör jättestor skillnad. Tidsfaktorn är avgörande i en drunkningssituation. Och ju bättre allmänheten blir, ju mer kortar vi leden tills räddningspersonal kommer till platsen, säger Mikael Olausson.

TT

Drunkningar

Drunkningar sker i hela landet och bara i juli sträckte sig olycksområdena från Malmö i söder till Sarek i norr. Majoriteten av olyckor i juli skedde i samband med bad.

Antal omkomna vid drunkningsolyckor

År juli totalt t.o.m. siste juli totalt hela året

1994 50 123 176

2003 37 97 134

2006 47 91 135

2014 39 91 137

2015 23 63 122

2016 24 85 115

2017 12 66 92

2018 35 97 (97)

Källa: Svenska livräddningssällskapet

ANNONS