Främst unga män är aktiva i kriminella nätverk. Arkivbild.
Främst unga män är aktiva i kriminella nätverk. Arkivbild.

800 unga män aktiva i kriminella nätverk

I Sveriges tre största städer är cirka 800 unga män aktiva i olika kriminella nätverk med tillgång till skjutvapen. Det visar en genomgång som Sveriges Radio Ekot gjort av polisens kartläggningar i städerna.

ANNONS
|

Underrättelsetjänstens uppgifter från Göteborg, Malmö och Stockholm visar att det nästan uteslutande rör sig om unga män i 15–25-årsåldern, uppvuxna i de utsatta områdena där de verkar, och de sysslar främst med narkotikaförsäljning.

Det är, enligt Ekot, svårt att få några exakta siffror på antalet kriminella nätverk med förmågan att använda skjutvapen i olika uppgörelse, men enligt uppgifter från Malmö och Stockholm rör det sig om ett cirka 30-tal olika grupperingar. Det handlar dock inte om några organiserade gäng.

- Det är inte alls på samma sätt som för 8–10 år sedan, att man tog på sig en collegetröja, gjorde något märke och kallade sig OG eller Bröderna och så, man ÄR bara i dag. Efter ett tag så blir man oense, man splittrar på sig och man bildar nya nätverk, så det här är på något sätt en grov oorganiserad brottlighet, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen till Ekot.

ANNONS
TT

ANNONS