Harald Dahmér, 71 år, och boende i Stockholm säger att han alltid ägnat sig åt social distansering.
Harald Dahmér, 71 år, och boende i Stockholm säger att han alltid ägnat sig åt social distansering. Bild: Jessica Gow/TT

70-plussare: Man får gilla läget

Folkhälsomyndighetens fortsatta coronarekommendationer för 70-plussarna väcker blandade reaktioner.
– Man får helt enkelt anpassa sig till läget, säger Harald Dahmén, 71 år, till TT.

ANNONS

De rådande coronarekommendationerna för personer över 70 år ligger kvar, meddelade socialminister Lena Hallengren på tisdagen. Läget inom sjukvården bedöms vara fortsatt ansträngt, vilket gör att det enligt myndigheten ännu inte är aktuellt med någon form av lättnad.

"Man får anpassa sig"

Myndighetens besked tas också emot på olika sätt att döma av reaktionerna från några 70-plussare som TT pratade med under tisdagen Stockholm.

Harald Dahmén, 71 år, som är ute på en promenad på Södermalm, säger att vardagen varken tidigare under coronakrisen eller i dagsläget påverkats nämnvärt av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Däremot säger han att han de senaste månaderna promenerat betydligt mer än tidigare.

ANNONS

– Jag har inte mått så här bra på åratal – det är rena hälsokuren, säger han.

Harald Dahmén säger också att det i dessa tider så populära begreppet social distansering på inget sätt är något nytt för honom.

– Jag har alltid ägnat mig åt social distansering – det gjorde redan vikingarna på sin tid. Och nu är det som det är – man får helt enkelt anpassa sig till läget, säger han.

"Ålder individuell fråga"

Barbro Seth Fransson, 78 år, som även hon njuter av vårsolen på Södermalm, har däremot blandade känslor.

– Jag förstår att Folkhälsomyndigheten tänker i de här banorna, men tycker nog att det här med ålder är en individuell fråga. Och det tycker nog många i min generation av 40-talister, säger hon.

Enligt Barbro Seth Fransson har hennes barn hittills reagerat starkare på rekommendationerna och råden från Folkhälsomyndigheten än vad hon själv har gjort.

– De åker och handlar åt oss, trots att vi inte tycker att det behövs – och själv lever jag kanske inte riktigt helt och hållet efter råden. Men visst måste de dra en gräns någonstans, det förstår jag. Kanske 75–80 år skulle vara bättre?

"Kan vänta med att kramas"

Kristina Lejdström, 81 år, som sitter i skuggan på Mosebacke, säger däremot att hon tycker att de fortsatta rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten för 70-plussarna är bra.

ANNONS

– Personligen tycker jag att det känns okej. Visst, jag vet att många äldre vill kunna vara ute och göra saker, men jag tycker att det är jättebra att vi i Sverige har kunnat hålla samhället så öppet, säger hon.

Enligt Kristina Lejdström känns det förvisso tråkigt att fortsatt inte kunna träffa barnbarnen, men säger samtidigt att hon har gott hopp om att Folkhälsomyndigheten kan komma att lätta på sina rekommendationer – kanske redan till midsommar.

– Jag hoppas det. Och visst, just nu kanske vi inte kan kramas, men det kan jag vänta med.

Anna Grönberg/TT

Barbro Seth Fransson, 78 år, anser att en gräns på 75–80 år vore bättre.
Barbro Seth Fransson, 78 år, anser att en gräns på 75–80 år vore bättre. Bild: Jessica Gow/TT
Kristina Lejdström, 81 år, har förståelse för att rekommendationerna ligger kvar.
Kristina Lejdström, 81 år, har förståelse för att rekommendationerna ligger kvar. Bild: Jessica Gow/TT
ANNONS