Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu väcks åtal i två ärenden där unga stockholmare är misstänkta för grova brott i Göteborg. En 20-årig man och en 17-årig flicka åtalas för mord. Arkivbild.

17-årig flicka åtalas för mord i Göteborg

Två unga personer från Stockholmsområdet, en 20-årig man och en 17-årig flicka, åtalas för att ha mot betalning ha mördat en man i Göteborg som sköts ihjäl i sin bil. I målet finns kopplingar till ett delvis liknande mord på Lidingö.

Mordåtalet handlar om en 32-årig man som sköts i sin bil i stadsdelen Guldheden i Göteborg omkring klockan 19.30 en kväll i maj förra året. Enligt åklagaren var två unga män och tre tonårsflickor inblandade i dådet. Alla är från Stockholmstrakten, utom en 20-årig göteborgare som åtalas för anstiftan till mord.

En 20-årig man och en 17-årig flicka åtalas för att tillsammans ha utfört själva mordet. Flickan var bara 16 år när mordet skedde.

- De kommer åkande i en bil. Mannen som avlider hoppar in i sin bil, men skjuts med öppen dörr. Enligt vittnen är det en man som avlossar skotten, säger kammaråklagare Linda Wiking.

- Vår uppfattning är att detta sker inom en pågående konflikt i Göteborg, tillägger Wiking.

Gps-sändare

Både 20-åringen och flickan nekar till alla anklagelser om brott.

Enligt åklagaren höll de åtalade koll på 32-åringen genom en gps-sändare som satts fast på undersidan av hans bil. Vem eller vilka som placerat den där är oklart.

De två andra flickorna, som nu fyllt 17 respektive 18 år, åtalas för medhjälp till mord. Enligt åtalet har de efter mordet förvarat vapen och kläder i ett skåp på Göteborgs centralstation, och även tagit emot en stor summa kontanter som betalning.

Mord på Lidingö

Den 20-årige stockholmaren åtalas dessutom för grovt vapenbrott och förberedelse till mord i ett annat ärende vid Göteborgs tingsrätt.

Bland övriga misstänkta i den utredningen finns en 17-årig stockholmare. Han är också häktad vid Stockholms tingsrätt, som en av flera unga misstänkta för ett mord på Lidingö i juni förra året.

Offret på Lidingö var en 57-årig man, som även han sköts till döds. Vittnen har berättat att två personer flydde från mordplatsen i en bil. Åtal för mordet kan komma i början av februari.

Vid mordet i Göteborg användes, enligt åklagarna, en bil som tillhörde en annan av de mordmisstänkta i Lidingö-ärendet.