I Sverige omkom 14 personer i trafikolyckor under februari månad. Arkivbild.
I Sverige omkom 14 personer i trafikolyckor under februari månad. Arkivbild.

14 omkom på vägarna i februari

Under februari omkom 14 personer i vägtrafiken i Sverige. Därtill skadades 114 personer svårt och 1 112 lindrigt under samma period, enligt preliminära uppgifter från Transportstyrelsen.

ANNONS
|

Antalet omkomna är två färre än under samma månad i fjol, då 16 personer omkom – och det är en tydlig minskning från årets första månad då 31 personer omkom i trafiken.

I januari inträffade två svåra olyckor som spädde på siffrorna, då sex personer omkom i en trafikolycka i Kiruna och tre personer omkom i en trafikolycka i Heby.

Under februari färdades sju av de omkomna i personbil och två i lastbil. Två omkomna personer var gående som blev påkörda, och tre var övriga trafikanter.

Tre bilister omkom i olyckor vid korsningar, och två bilister omkom vid mötesolyckor.

ANNONS

"Hittills i år har 45 personer omkommit i vägtrafiken. Jämfört med motsvarande period tidigare år är det en ökning med 55 procent. De flesta, 34 av 45, omkom på statliga vägar med hastighetsbegränsning 70–90 kilometer i timmen. Trafikanter i personbil och lastbil står för 30 av de 34 omkomna, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med 2018, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Medeltantalet omkomna i februari månad under de föregående fyra åren är 18 personer.

TT

Fakta: Dödsolyckor i trafiken det senaste året

Under de senaste 12 månaderna, från mars 2018 till februari 2019, omkom 341 personer i trafiken i Sverige.

Det är en ökning på 33 procent jämfört med föregående 12-månadersperiod, då 256 personer omkom.

ANNONS