Anders Borg lämnar Kinneviks styrelse. Arkivbild.
Anders Borg lämnar Kinneviks styrelse. Arkivbild.

"Överreaktion" att göra sig av med Borg

Det var ohållbart att ha kvar förre finansministern Anders Borg i Kinneviks styrelse efter anklagelserna om att han antastat deltagare på en fest och kallat kvinnor för horor, anser bedömare. Men andra tycker att det var överreaktion från styrelsens sida.

ANNONS
|

Efter drygt två och ett halvt år lämnar Anders Borg det tunga uppdraget som vice ordförande i Kinneviks styrelse med omedelbar verkan. Anledningen kan vara att det inte är hållbart för Kinnevik att ha en person i styrelsen som blivit polisanmäld och anklagad för sexuellt ofredande, anser Claes Hemberg, ekonom på Avanza.

- Det finns många bra kvinnor som inte når styrelser, chefsroller och vd-jobb, så det är kanske väldigt svårt att rekrytera de här toppkvinnorna om bolaget inte har en tydlig ställning i sådana här och liknande frågor, säger han.

ANNONS

Viktig signal

Hemberg anser att det är en viktig signal för framtida rekrytering och även för nuvarande anställda att om man sitter i styrelsen för Kinnevik har man betydligt högre krav på sig än vad andra har.

Men Hans de Geer, rådgivare inom etik och värdegrundsarbete, tycker att Borgs avgång är något av en överreaktion från styrelsens sida.

- Det är en följd av ett mediedrev skulle jag vilja säga, och då är det nog så att många styrelser reagerar med ryggmärgen och ber att vederbörande ska sluta, säger han och fortsätter.

- Hans förutsättningar för att delta konstruktivt i styrelsearbetet på Kinnevik har ju inte förändrats med den här historien. Så jag tycker nog att det är en överreaktion som är svår att förstå utifrån sakliga synpunkter.

Lämpad för jobbet

Claes Hemberg tror att Kinnevik egentligen skulle vilja ha haft kvar Anders Borg i styrelsen med tanke på hans kunskaper och internationella erfarenheter.

ANNONS

- Han var väldigt lämpad för jobbet, på många sätt. Men man kan omvärdera det också, säger Hemberg.

Även för Anders Borg var det ett perfekt jobb, anser han.

- Det var ett drömjobb. Det är ingenting man lämnar om man inte måste.

TT

ANNONS