Över hälften av svenskarna har fått sin första dos vaccin

En nöjd Anders Tegnell meddelade att över hälften av svenskarna, över 18 år, hade fått sin första dos och närmare en tredjedel nu har fått två doser av covid-19 vaccinet.
– Nu är fokus på andradosen, sa Anders Tegnell vid torsdagens presskonferens där flera myndigheter gav sin bild av lägesutvecklingen av covid-19.

ANNONS
|

LÄS MER:222 fall av misstänkt deltavariant i Värmland

Över hälften av den vuxna befolkningen i Sverige är nu vaccinerad, 52 procent, med en första dos och 29 procent har fått sin andra dos. För de som är 65 år och äldre är siffrorna 92 procent, som fått sin första dosen, respektive 70 procent som har fått sin andra dos vaccin.

– En bit över fyra miljoner svenskar är nu vaccinerade, sa en nöjd Tegnell.

Just nu är fokus i vaccineringen på andra dosen för åldersgruppen 60-69 år.

Även kurvorna för inlagda på landets iva-avdelningar har fortsatt neråt.Just nu ligger 92 covidsjuka personer på iva, jämfört med 124 inlagda den 9 juni. Men antalet intensivplatser som nyttjas av sjuka överlag är på fortsatt höga nivåer jämfört med inann pandemin slog till.

ANNONS

– Sommaren innebär att regionerna måste fortsätta hjälpas åt inom intensivvården, sa Natalia Borg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Det är främst sjuksköterskor och sommarvikarier som det råder brist på inom sjukvården.

14 574 rapporterade av covid-19 döda hittills

14 574 personer hade rapporterats döda, fram till vecka 23. Det är en viss eftersläpning i siffrorna på grund av att Sminet, myndighetens inrapporteringssystem, har legat nere sedan i söndags till följd av säkerhetsrisker. Men FHM, tillsammans med experter från andra myndigheter, har arbetat intensivt under veckan med att säkra systemet som nu är öppet för inrapportering av fall från regionerna igen.

Andelen positiva tester som gjordes under vecka 23 låg på tre procent. Tidigare under våren har man legat en bit över tio procent.

– Vi känner oss fortsatt trygga med att trenden fortsätter neråt, sa Anders Tegnell.

Deltavarianten och region Värmland skapar viss oro

FHM ser överlag en fortsatt positiv utveckling över alla regioner. Men region Värmland sticker ut, där det skett en ökning av antalet fall för ett par veckor sedan och där man hamnat på en platåliknande utveckling.

– Det tros vara kopplat till avslutningsceremonierna till bland andra Linnéuniversitetet, sa Tegnell.

FHM ser med viss oro på smittspridningen av deltavarianten från England, där man hittills har sett totalt 207 inrapporterade fall i alla regioner.

ANNONS

Viktigt att rapportera in okända biverkningar

Cirka 45 000 anmälningar om biverkningar har rapporterats in till Läkemedelsverket för alla tre vaccinvarianter som används just nu i Sverige. Det handlar framför allt om feber, frossa och huvudvärk – alla vanliga och lindriga former av biverkningar. Myndigheten uppmanar personer som drabbas av allvarliga och okända biverkningar att rapportera, så att de i sin tur kan rapportera in till den europeiska motsvarigheten – EU Vigilance.

LÄS MER:Över tre miljoner vaccinerade

LÄS MER:Karta: Så många har vaccinerat sig i din region 9/6

Nästa vecka ges besked om vaccin för barn

På frågan vad som händer med utredningen kring om barn mellan 12–17 år ska vaccineras eller ej i Sverige svarade Tegnell att besked väntas komma under nästa vecka.

LÄS MER:Då försvinner de lokala restriktionerna: ”Fortsatt tydlig nedgång”

ANNONS