Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygfoto över fjällkedja i norra Sverige.

Önskesommar för kartläggningen av Sverige

Det har varit en riktig drömsommar för Lantmäteriets flygfotografer. Ett vanligt sommarhalvår hinner de täcka in en tredjedel av Sverige – i år kunde de beta av halva landet, tack vare de många dagarna med strålande sol från en klarblå himmel.

- Jag brukar säga att vi följer solen. Vi åker dit det är bra väder, säger Rolf Kulla, en av fem flygfotografer på Lantmäteriet.

Sverige är i konstant förändring – vägar byggs, nya stadsdelar växer fram och åkermark växer igen. Det är Rolf Kulla och hans kollegor som tar fram underlagen för nya kartor.

Vädret styr

- Mycket är det vädret som styr. Det får inte vara några moln alls på himlen och det får inte vara för disigt.

Varje arbetsdag under de sex vår- och sommarmånader som fotograferingen pågår inleds med noggrann koll på väderprognosen och webbkamerabilder från olika delar av landet.

Tack vare de optimala förutsättningarna i somras kunde större områden hinnas med per arbetspass. Rolf Kulla kan inte minnas någon sommar tidigare som arbetet har gått så smidigt.

Utöver alla de planerade uppdragen hann flygfotograferna därför också med en specialinsats i de områden som drabbades allra värst av skogsbränder. De användes dels för att få exakt uppfattning om brändernas utbredning och dels för att kunna göra beräkningar på skadornas omfattning.

"Som en gräsklippare"

På ett område av Gotlands storlek tas ungefär 1 500 bilder av en 150 kilo tung kamera. Bilderna tas automatiskt på gps-positioner som ställts in i förväg.

- Vi åker fram och tillbaka över området som en gräsklippare. Sedan sätter man ihop alla bilderna till en stor, skalriktig bild så småningom och den kan man använda i geografiska informationssystem för kartläggning.

De tätbebyggda områdena i södra Sverige dokumenteras på det här viset vartannat år, medan det går fler år mellan fotograferingarna längre norrut. Fjällvärlden dokumenteras ungefär var åttonde eller tionde år.

Frihetskänslan är det bästa med jobbet, tycker Rolf Kulla, som efter 15 år i yrket skaffat sig örnkoll på Sverige.

- Det finns en charm med alla ställen tycker jag. Skåne på våren med alla rapsfälten är otroligt vackert. Men hela Sverige är fantastiskt att fota. Är du i fjällvärlden är det en otrolig utsikt, från den svenska sidan ser man ut över Norge och Atlanten.