Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag tycker inte vi sett den trängsel som de pratas om. Folk tar naturligt avstånd i från varandra", säger Hans Gerremo, styrelseordförande för Borgholms campingar. Bild: Mikael Fritzon/TT

Ölandsturister: Folk håller avstånd

Öland har pekats ut som en turistdestination som har svårt att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner.
Men den bilden delas inte av alla.
– Jag tycker inte att vi sett den trängsel som det pratas om. Folk håller naturligt avstånd från varandra, säger Hans Gerremo, styrelseordförande för Borgholms campingar.

Normalt sett brukar den här veckan vara hektisk på Öland, med födelsedagsfirande av kronprinsessan Victoria på Sollidens slott och olika evenemang varje kväll.

Denna coronasommar är det annorlunda. Trots det så är det gott om turister på ön. När TT besöker Öland är det en vacker sommardag och familjen Ekenmo från Eksjö är i full gång med att sätta upp förtältet på sin husvagn. De har fått tag i en hörnplats på Köpingbadens camping i Borgholm.

– Det var vädret som fick oss hit. Vi ville byta miljö, komma hemifrån och få sol och bad. Vi hade åsikter från början om att det var så mycket folk just här på Öland. Vi sa att de var helt dumma i huvudet, men sedan åkte vi själva hit, berättar Stefan och Lotta Ekenmo med ett skratt.

Tillsammans med sina fem barn ska de tillbringa en knapp vecka på turistorten.

– Man har sitt eget boende med husvagnen och så följer man rekommendationerna – distansering helt enkelt. Det hade varit annorlunda om man bodde på hotell eller i stugor där annat folk har bott. Här är det bara vi.

Nöjd med beläggningen

Agneta Ahlberg är operativ chef på Borgholms campingar, som innefattar Köpingbadens camping, Kapelludden och Grönhags camping. Hon och styrelseordföranden Hans Gerremo berättar att årets sommar varit en utmaning. Nu, efter halva sommaren, känner de trots allt hopp. Beläggningen på deras tre campingar är över förväntan.

– När beskedet kom att man fick resa längre än två timmar bokades det på ordentligt. Det blev en jättestor skillnad. Det märktes på telefon och på onlinebokningen. Så här långt måste vi vara väldigt nöjda. Blir det en bra augusti då kan vi nästan hämta hem det här. Hur det blir i slutänden sedan vet vi inte, säger Ahlberg.

TT: Skulle du säga att semesterfirare som kommer hit har tagit semester från corona också?

– Nej, inte gemene man. Det finns alltid någon, men de allra flesta är ansvarsfulla. Vi försöker vara med och påminna också. Alla vet ju egentligen vad som gäller. Jag var själv nere på campingen tidigare och pratade med gästerna. De trivs och ser att vi bryr oss. Vi har satt in extra städning också. Folk är glada att kunna vara på semester, så upplever jag det, fyller styrelseordföranden Gerremo i.

TT: Upplever ni att era gäster tar sitt ansvar?

– Ja det gör vi. Det känns som om folk har tålamod också. Får man vänta så gör det ingenting.

Topp befaras

I förra veckan varnade Folkhälsomyndigheten för att små turistorter, så som Öland, kan drabbas hårt om en ny smittopp kommer under sensommaren. Men Hans Gerremo tycker att det är svårt att planera för det som campingägare.

– Vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Att sedan planera för en andra våg... självklart följer vi vad myndigheten säger, vi har inget annat att gå på. Vi gör riskbedömningar på olika ställen. Mer kan vi inte göra.

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel i Borgholm, vilket inneburit att man satt in väktare i staden under kvällarna för att hålla isär folk.

Varken Agneta Ahlberg eller Hans Gerremo känner igen sig i bilden som målats upp av Öland som trångt och riskfyllt. Visst är det folk ute, men inte så trångt som det sägs.

– Nej, inte som vi ser det. Jag tycker inte att vi sett den trängsel som det pratas om. Folk håller naturligt avstånd från varandra. Det har inte varit så mycket folk på stan, så det kan inte bli så himla trångt, säger Hans Gerremo.

Familjen Ekenmo från Eksjö ska spendera en knapp vecka på Öland.
Familjen Ekenmo från Eksjö ska spendera en knapp vecka på Öland. Bild: Mikael Fritzon/TT
Agneta Ahlberg är operativ chef för Borgholms Campingar som innefattar campingarna Kapelludden, Grönhag och Köpingbaden samt Borgholms badhus och gym och senaste tillskottet ställplats Sunset i Borgholms hamn,
Agneta Ahlberg är operativ chef för Borgholms Campingar som innefattar campingarna Kapelludden, Grönhag och Köpingbaden samt Borgholms badhus och gym och senaste tillskottet ställplats Sunset i Borgholms hamn, Bild: Mikael Fritzon/TT
Köpingbaden Camping, Köpingsvik, Öland.
Köpingbaden Camping, Köpingsvik, Öland. Bild: Mikael Fritzon/TT
Köpingbaden Camping, Köpingsvik, Öland.
Köpingbaden Camping, Köpingsvik, Öland. Bild: Mikael Fritzon/TT