Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarsmakten insatschef Michael Claesson. Arkivbild.
Försvarsmakten insatschef Michael Claesson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ökat antal styrkor i beredskap i Sverige

Försvarsmakten har ökat antalet beredskapsstyrkor som ska kunna sättas in snabbt.
– De är sedan en tid tillbaka fullt operativa, beredda att lösa uppgifter med mycket kort varsel, säger insatschef Micael Claesson.

Försvarsmaktens insatschef tar upp att det nu gått exakt en månad sedan Ryssland gick till attack mot Ukraina.

– Natten till den 24 bröts freden i Europa.

Claesson säger vidare att det inte råder några tvivel om att kriget inte går som Ryssland föreställt sig. Offensiven har avstannat, Ukraina fortsätter att försvara sig. Ryska styrkor har på sina håll tappat mark som man försöker ta tillbaka.

– En stor del av tillgängliga ryska styrkor finns insatta i eller i anslutning till Ukraina och naturligtvis också i Svarta havet. Det innebär begränsningar för Ryssland att genomföra mer omfattande markoperationer utanför Ukraina.

– Ryssland fortsätter dock att förflytta och förstärka med trupp från olika delar av landet och man har fortfarande viss handlingsfrihet med delar av sina väpnade styrkor i Sveriges närområde, säger Claesson.

Övervakar allt

Han bedömer att Ryssland övervakar och följer allt som Sverige gör när Sverige, andra länder och organisationer nu går in i en intensiv vårövningsperiod.

Han understryker att Sveriges militära samarbeten är viktigare än någonsin och under den gångna veckan har 13 fartyg från Tyskland och baltiska länder besökt Stockholm, och den svenska marinen har övat minröjning med tyska fartyg i Stockholms skärgård.

Försvarsmaktens insatschef säger nu att fler styrkor i Sverige satts i beredskap.

– Redan i förra veckan fattade Försvarsmakten beslut om att öka antalet beredskapsstyrkor och jag kan bekräfta i dag att de sedan en tid tillbaka är fullt operativa, beredda att lösa uppgifter med mycket kort varsel.

Mycket tyder på att kriget i Ukraina kommer att bli långvarigt och strider utspelar sig till stor del i tät bebyggelse. Artilleri, robotar och flygbomber drabbar städerna hårt.

– Civila drabbas i dubbel bemärkelse genom att både utsättas för militärt våld samtidigt som de saknar tillgång till mat, vatten och skydd, säger Michael Claesson.

Sex gånger större

Magnus Gimås, major på Markstridsskolan, framhåller att en attackerande part i regel måste vara sex gånger fler än dem som försvarar sig för att kunna inta en stad.

– Det som kommer krävas av den anfallande styrkan är enorma resurser, säger han och nämner handgranater, sprängmedel, tändmedel och artilleripjäser som några av resurserna.

Samtidigt måste soldaterna vara mycket välutbildade.

Försvarsmakten står fast vid sin bedömning om att risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg, men kan inte uteslutas. Det gäller även för den militärt strategiskt viktiga ön Gotland. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj tog i ett tal i riksdagen under torsdagen upp att rysk propaganda visat hur Ryssland skulle kunna ta över Gotland.

– Vi kan inte bortse från att ön ligger där den ligger. Men vi ser inget övergängande militärt hot, säger Michael Claesson.

Insatschef Michael Claesson och major Magnus Gimås från Markstridsskolan.
Insatschef Michael Claesson och major Magnus Gimås från Markstridsskolan. Bild: Henrik Montgomery/TT