Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många kristna hade samlats i S:t Sebastian-kyrkan i Negombo för att fira palmsöndagen när en självmordsbombare detonerade en bomb i salen.

Ökad oro hos syrisk-ortodoxa kyrkan i påsk

Terrorattentaten i Sri Lanka, som bland annat drabbade flera kyrkor, kastar sin skugga över påsken som den ortodoxa kyrkan firar i helgen. I den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige är säkerhetsberedskapen hög.

Inga konkreta hot har riktats mot den syrisk-ortodoxa kyrkan inför helgens firande. Men lördagens attacker har bidragit till en ökad oro, enligt Yusuf Aydin, som sitter i stiftsstyrelsen.

- Många av våra medlemmar har flytt förföljelse i länder som Syrien och Irak. De bär fortfarande med sig rädslan och otryggheten, som blir ännu mer påtaglig med rapporteringen om attentat mot kristna, säger han till TT.

- Under palmsöndagen i söndags var det flera besökare som kom fram och frågade: Hur har ni förberett inför helgen? Vad kommer ni att göra för att säkra tryggheten?

Ökad hotbild

Den syrisk-ortodoxa kyrkans stiftstyrelse har samlats för att diskutera säkerheten inför helgen. Men några större förändringar sker inte, menar Yusuf Aydin – beredskapen höjdes redan för ett par år sedan på stiftelsens inrådan, eftersom man upplever att det finns en ökad hotbild.

- Vi uppmanar sedan dess våra medlemsförsamlingar att ta kontakt med den lokala polisen inför stora högtider, för att informera dem om tider och antalet besökare man väntar sig. Vi uppmanar också till att ha uppsikt över ingångarna och att det finns en allmän vaksamhet över människor som beter sig misstänksamt eller bär på tunga ryggsäckar, till exempel, säger han.

Svenska kyrkan uppger för TT man inte höjt beredskapen med anledning av terrordådet i Sri Lanka.

Kyrkor måltavla

Självmordsbombare låg bakom attentaten i Sri Lanka, som hittills har skördat cirka 250 människoliv. Flera kyrkor och hotell var måltavlorna när flera explosioner ägde rum i bland annat huvudstaden Colombo på påsdagens morgon.

Landets myndigheter pekade tidigt ut två inhemska islamistiska extremistgrupper som skyldiga, men anser att attentaten troligen har skett i samverkan med internationella terrornätverk.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet, dock utan att ha presenterat några konkreta bevis för detta.