Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fritids på promenad. Arkivbild.

Ökad oro för trafikolyckor vid skolor

Rektorer oroas över den täta, snabba biltrafiken kring landets skolgårdar i samband med hämtning och lämning.

Nu börjar höstterminen och hundratusentals barn ska ta sig till och från skolan. Samtidigt ökar oron bland rektorer för bilolyckor, enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget If. 1 000 grundskolerektorer har fått svara på hur de upplever trafiksituationen utanför skolan och resultatet är sämre än någon gång sedan första mätningen gjordes för tolv år sedan.

Men olyckorna har inte blivit fler.

- Det alla är rädda för är det som inte får hända, att någon ska köra på och i värsta fall döda ett barn. Gudskelov har vi inte sett någon ökning i antal olyckor, säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF.

Statistik saknas

Det finns ingen statistik på hur fort bilister kör kring skolor i Sverige, enligt NTF, men deras bild är att trafiken blir tätare.

- Vi ser att allt fler föräldrar skjutsar sina barn med bil till skolan och då ökar naturligtvis riskerna. Det kan ha att göra med att fler väljer skolor längre hemifrån efter att det fria skolvalet infördes, säger Marie Nordén.

Studien från If visar att mer än var fjärde grundskolerektor har varit med om en trafikolycka eller en incident under sin rektorstid.

Krävs flera åtgärder

Mer än hälften är rädda för att något allvarligt ska inträffa och drygt en tredjedel tycker att föräldrar håller för hög hastighet när de lämnar och hämtar.

TT: Vilket ansvar har rektorerna tycker du?

- Som rektor måste du kunna säkra barnets trygga miljö och då är det ditt ansvar att kontakta kommunen och kräva åtgärder, det gäller även föräldrar som inte känner sig trygga med trafiksituationen, säger Marie Nordén.

Effektiva hastighetsåtgärder kan vara fartgupp, breddade vägar och skyltning, Men det krävs flera åtgärder, endast skyltning fungerar sämre, enligt NTF.

Andra tips är att lämna sina barn en bit från skolan där det är mer stillsamt. Eller självklart att ställa bilen, och promenera och cykla.