Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besked i kväll: Sverigedemokraterna sparkar partiledaren Jimmie Åkessons medarbetare efter hatinlägg om muslimer. Arkivbild.

Åkessons medarbetare sparkas efter hatinlägg

En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli, som också kandiderar till riksdagen och kommunfullmäktige för partiet, pekades ut som ansvarig för flera hatiska inlägg om muslimer på olika sajter. Nu får mannen gå, meddelar partiet.

- Vår inställning är att han inte kan fortsätta arbeta för oss, säger SD:s presschef Henrik Vinge till TT.

Enligt Henrik Vinge kommer förhandlingarna med mannens fackförbund att inledas så snart som möjligt efter midsommarhelgen.

- Han har också lovat att dra tillbaka samtliga kandidaturer inför valet.

Hat mot muslimer

Tjänstemannen, som ofta bistår partiledningen och SD-ledaren Jimmie Åkesson, pekades ut av Expressen som ansvarig för åtskilliga inlägg som tidningen hävdar att mannen har gjort under åren 2012 till 2016 på sajter som Avpixlat och Fria tider. Det handlar mest om kommentarer om muslimer, och tidningen uppger att inläggen – kommentarer till artiklar– är skrivna med ett konto kopplat till hans privata mejladress, en adress om också använts i kontakter med myndigheter.

Förutom att skriva om att alla spår av islam i Sverige bör förstöras och att alla muslimer bör utvisas uttryckte personen bakom det aktuella kontot uppskattning över en artikel som berättade om att moskéer hade bränts i London.

"Jäkla vad bra gjort. Nu hoppas vi att detta sprider sig till Sverige som en löpeld", uppges han ha skrivit i en kommentar till en artikel i Fria tider.

"Retts ut grundligt"

Mannen har tidigare förnekat allt, men enligt Henrik Vinge är det nu klarlagt att han står bakom inläggen.

- Vi har rett ut det här grundligt och haft flera samtal med honom. Det går att knyta honom till kommentarer både tekniskt och till innehållet till vissa kommentarer.

TT: Varför händer sådant här gång på gång när det kommer till just Sverigedemokraterna?

- Jag tror det finns flera skäl till det. Dels är det nog så att vi granskas på ett annat sätt än vad andra partiet gör, säger Henrik Vinge och fortsätter:

- Sen tror jag att vi är ett förhållandevis litet parti organisatoriskt, vilket gör att vi fortfarande har en del personer kvar som kommer försvinna med tiden.