Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller torgmöte bakom dubbla staket på Stortorget i Malmö på fredagen.

Åkesson städar och valspurtar: "Ger energi"

Stenhårt kampanjande ger energi, tycker partiledaren Jimmie Åkesson (SD). In i det sista får partiet "städa", som han kallar det, när vissa SD-kandidaters förflutna avslöjas i medier. Men Åkesson är övertygad om att det inte ger Sverigedemokraterna färre väljare.

- Är det någon som vill avsätta Stefan Löfven? inleder han sitt valtal i Landskrona.

Svaret blir lamt från publiken som samlats framför stadens rådhus, så han ropar igen och får ett rungande ja. Mer än 30 städer har redan avverkats och turnerandet fortsätter in i det sista.

- Det är ett tufft schema, men nästan allting har gett energi, säger Åkesson till TT strax före sitt framträdande.

Knepet för att orka är att vila så fort tillfälle ges – i bilen, på flyget. Nu är han nästan på hemmaplan och kommande natt får han för en gångs skull sova hemma.

"Cirkus Åkesson"

Många som kommit hit för att lyssna är anhängare, men polisens piketbussar står uppradade längs torget.

- När cirkus Åkesson kommer till stan ökar polistätheten, skojar Åkesson, när hans tal går in på ett av SD:s fokusämnen – tryggheten – eller snarare den brist på trygghet han menar att många svenskar känner.

- Människor i Sverige i dag känner sig mer otrygga än på väldigt länge.

Fler poliser i hela landet, hårdare straff och "repressiva åtgärder" är SD:s recept för att komma åt kriminaliteten.

Störst applåder får han när han går in på invandring och integration.

Människor som kommer hit måste anpassa sig, är hans budskap, inte kräva att få bygga stora moskéer och göra böneutrop eller kräva fläskfri skolmat.

- Ställer man den typen av krav, då ska man inte bo i Sverige, säger Åkesson.

"Bäst på att städa"

Mitt i valspurten avslöjar olika medier återigen SD-kandidater med ett förflutet som nazianhängare. Men det tror Jimmie Åkesson inte skadar hans parti.

- Egentligen inte alls. Vi har rutiner för att hantera det här och vi är väl det parti som har varit allra bäst på att städa, att få bort extrema.

Han påpekar att andra partier har haft problem med en annan typ av extremism, islamism och antisemitism, och att andra partier blir mer tagna på sängen än vad SD blir.

Turnén rullar vidare i Skåne och i Malmö möts Åkesson av visslande och ropande motdemonstranter. "Gaphalsar" kallar han dem, och säger "tragiskt" om situationen. "Fuck SD" och "Nej till rasism" står det på deras skyltar i luften.

Till slut går Åkesson fram till kravallstaketet, den närmaste avspärrningen, och ber de som skriker att vara tysta och respektera demokratin. Koncentrationen störs när det gapas och skriks, förklarar Åkesson för TT efteråt.

"Allvarligt"

Hundratals jublande människor står allra längst fram och klappar händer under talet, och Jimmie Åkesson tror att motdemonstranterna är jobbigare för dem än honom själv.

- De vill lyssna men tillåts inte höra eftersom det står folk och gapar. Vi är nio dagar före ett val, klart att det är allvarligt, säger Jimmie Åkesson.

Men ljudanläggningen med hög volym gör att SD-ledarens tal åtminstone hörs i området vid scenen framför rådhuset – och efteråt kommer samma kampanjlåt som spelades i Landskrona:

"Ett folkhem som försvann, na, na, na, na."... "Nu ska allt återuppbyggas".

- Att åka runt och möta väljare är det roligaste under valkampanjen, även om jag inte hinner prata med så mycket folk på grund av ett tajt schema och mycket avspärrningar. Men jag gillar det här, det är valrörelse på riktigt, säger Jimmie Åkesson.