Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD-ledaren Jimmie Åkesson dansar in på scenen i Almedalen.

Åkesson håller dörren öppen i höst

Det var en kaxig SD-ledare som äntrade Almedalsscenen på lördagskvällen.

- Alla förhåller sig till oss. Vi är centrifugalkraften i svensk politik, sade han inför de omkring 1 400 åhörarna.

Människor som röstar på Sverigedemokraterna är de som har förstått att de gamla partierna har "förstört" Sverige, enligt Åkesson.

- Margot Wallström, Stefan Löfven och övriga regeringen: Ni raserade folkhemmet – vi bygger det på nytt, sade han.

I polemik mot Liberalernas ledare Jan Björklund, som uttryckte rädsla för nationalismen i sitt tal, höll Åkesson i stället en lovsång till den.

- Nationalism är för mig, för oss, det är någonting vackert. Någonting vackert som bygger samhörighet, gemenskap. Nationalism bygger folkhemmet.

Falsk flagg

Samtidigt kritiserade han dem som under falsk flagg kallar sig nationalister.

- Jag har noterat under veckan ett gäng nazister – ett gäng fega töntar – som har ställt till en massa oreda och till och med misshandlat människor här i Visby under veckan som har gått. Det där är bara så vidrigt.

- Nazismen är en antidemokratisk, socialistisk, rasistisk, imperialistisk, internationalistisk våldsideologi och den saknar allt existensberättigande i ett demokratiskt samhälle, sade Åkesson.

Han räknade sedan upp vad som skrämmer honom. Skjutningarna, sexualbrotten, hederskulturen och att människor dör i vårdköer.

Massinvandringens fel

Alla dessa problem hänger samman med "massinvandringen", enligt Åkesson. Han kritiserade statsminister Stefan Löfven för att ha gjort fel prioriteringar.

- Pengar som skulle ha gått till att kapa vårdköerna har gått till asylinvandring. Pengar som skulle ha gått till att lyfta de fattigaste ur fattigdom har gått till asylinvandring. Pengar som skulle ha gått till polis och brottsbekämpning har gått till asylinvandring.

Trots kritiken mot de "gamla partierna" kom SD-ledaren med en "stark, uppriktig vädjan".

- Låt oss ta ansvar. Låt oss vara de vuxna i rummet. Jag är beredd att ge Sverige och svenska folket en chans. Sverige måste kunna regeras också efter den 9 september. Låt oss ha ett vuxet samtal på riktigt, sade Jimmie Åkesson.

Under dagen föreslog SD att rotavdraget utvidgas till att omfatta installation av larm i hemmet för att öka tryggheten. Partiet vill satsa en halv miljard under en fyraårsperiod på detta.

Alla dörrar öppna

I olika intervjuer på morgonen upprepade Åkesson att alla scenarier efter valet är tänkbara när det gäller vilka regeringsalternativ partiet kan tänkas stödja. Det politiska sakinnehållet avgör.

Precis som tidigare håller han alla dörrar öppna. Han är beredd att prata, förhandla och kompromissa med alla, sade han, utom ett regeringsalternativ där Centerpartiet, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet har inflytande över migrationspolitiken. Häromdagen öppnade han även för att stödja en M-ledd regering, men fälla dess budget och låta den regera på en S-budget.

- Alla scenarier är fullt tänkbara, sade Åkesson.

Ett alternativ är att M väljer att bilda regering på egen hand.

- Det blir avsevärt lättare att säga ja då, sade SD-ledaren.