'Nappa på de erbjudande om vaccination som du får'. Så lyder Folkhälsomyndighetens uppmaning. Hittills har drygt tre miljoner fått sin första spruta. Arkivbild.
"Nappa på de erbjudande om vaccination som du får". Så lyder Folkhälsomyndighetens uppmaning. Hittills har drygt tre miljoner fått sin första spruta. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson/TT

Över tre miljoner vaccinerade

Antalet rapporterade coronasmittade per vecka sjunker, om än med en flack kurva, men ännu är det för tidigt att slappna av. Antalet vaccinerade i Sverige har nu passerat tre miljoner.

ANNONS

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, uppmanar till fortsatt uthållighet.

– Vi ser en nedgång i antalet smittade sedan ett par, tre veckor, men den är ganska liten och vi har fortfarande ett stort antal fall, säger hon vid myndigheternas gemensamma pressträff.

Det finns ett antal länder i Europa som precis som Sverige fortsatt har en hög smittspridning, däribland annat Cypern, Kroatien och Frankrike.

– Sverige ligger nummer två i smittspridningsfas just nu, säger Britta Björkholm och manar till fortsatt försiktighet om man ska ut och resa i Europa.

Britta Björkholm noterar att över tre miljoner personer i Sverige nu har fått en första dos med vaccin mot covid-19. En av tio är fullvaccinerad bland personer 18 år och äldre.

ANNONS

Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, syns en viss ljusning även inom vården.

– Vi ser att det är en liten minskning i antalet patienter som behöver vårdas på sjukhus, men det är väldigt små skillnader och belastningen på sjukhusen och framför allt intensivvården är fortsatt väldigt hög, säger hon.

– Flera regioner rapporterar om en fortsatt mycket hög beläggning och ansträngd personal. Vi har tolv regioner som fortfarande arbetar i det så kallade förstärkningsläget.

Sverige har nu 1 021 604 anmälda fall av covid-19.

– Det är en nedåtgående trend men med ganska små minskningar per vecka, säger Britta Björkholm.

Kristina Erkenborn/TT

Jens Bornemann/TT

Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten vid tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.
Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten vid tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, vid tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, vid tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Fakta: Över en miljon smittade

Ytterligare 44 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammantaget har nu 14 217 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 021 604 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har totalt 3 909 862 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

3 026 101 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 36,9 procent av den vuxna befolkningen. 883 761av dem har fått två doser, motsvarande 10,8 procent.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

ANNONS