Tog det kallt. Många i panelen kände sig mätta på glass för ett bra tag framöver efter att ha provat tolv sorter. Vid testbordet satt bland annat (uppifrån och fr v) Anton Björsell, Peter Wahlbäck, Louise Olsson och Kerstin Svensson samt (stora bilden) Anders Bernander och Anders Karlsson.
Tog det kallt. Många i panelen kände sig mätta på glass för ett bra tag framöver efter att ha provat tolv sorter. Vid testbordet satt bland annat (uppifrån och fr v) Anton Björsell, Peter Wahlbäck, Louise Olsson och Kerstin Svensson samt (stora bilden) Anders Bernander och Anders Karlsson.

Svart godbit årets glassfavorit

Det ska vara kaffe och choklad i glassen i år, enligt vår testpanel. Magnum Black fick högst betyg bland vårens pinnar och strutar.

ANNONS
|

Namnet och den svarta förpackningen för tankarna till lakritsglass. Men i själva verket är det vanilj, kaffesås och mörk choklad som utgör den vinnande kombinationen.

–En typisk vuxenglass, konstaterade Kerstin Svensson, en av de tio medlemmarna i juryn.

–Riktigt god kaffesmak, tyckte panelens yngsta medlem, 21-årige Anton Björsell.

Multinationella Magnum är en mångårig favorit hos vår konsumentpanel. Detta är sjätte gången sedan 2007 som en Magnum-variant hamnar i topp i vårt årliga test (se faktarutan t h).

På delad andraplats i blindtestet kom två pinnar från mindre tillverkare: Triumf Kokos samt testets billigaste glass, Dubbel lakrits från Hemglass.

–Lakritspinnen var jättegod! utbrast Ingemar Åstrand vid testbordet.

ANNONS

Det uppstod diskussion om bägaren från Ben & Jerrys. Vad smakade den egentligen? Äppelpaj eller sju sorters kakor? Mia Ellison hittade det svar som åtminstone tillverkaren anser vara det rätta:

–Den smakar kanelbulle!

Mest oenig var panelen om struten Meringue lemoncurd. Jättegod och fyllig, tyckte några. Alldeles för sötsliskig, ansåg andra. Slutbetyget blev en trea.

Trenden med gluten- och laktosfria varor har även nått glassfrysarna. GB lanserar bland annat struten R-ice som är mjölk-, laktos-, gluten- och sojafri. Den var också fri från god smak, tyckte flera i panelen.

Däremot fick den gluten- och laktosfria blåbärsstruten från Hemglass riktigt hyfsade omdömen.

Testets enda ekologiska glass, vaniljpinnen från Triumf, var en besvikelse enligt panelen.

–Den smakar som en regnig midsommarafton, var Anton Björsells beskrivning.

Årets glassar kostar mellan 9 och 25 kronor, enligt tillverkarnas uppgifter. En del butiker tar mer betalt – vi har sett Ben & Jerrys för 28 kronor på Pressbyrån. När vi började med de här testerna 2003 kostade den dyraste sorten 15 kronor.

Många innehåller kalorier som en mindre måltid. Daimstrut chocolate toppar listan med 347 kcal, följd av Ben & Jerrys-bägaren med 335 kcal. Som jämförelse ger en hamburgare från McDonalds 255 kcal.

Vad är det då i glassarna? Det enkla svaret är: sådant du inte har hemma i skafferiet. Pinn- och strutglass är en industriell produkt med många tillsatser. Magnum Black, till exempel, har 19 olika ingredienser varav sex är emulgerings- och stabiliseringsmedel. Det är långt från rekord: Daimstrut chocolate har 28 ingredienser (varav sex emulgerings- och stabiliseringsmedel) och flera andra sorter ligger strax efter. Testets enda undantag är Ekologisk Triumf med bara fem ingredienser.

ANNONS

Testet:

Magnum black (GB)

Vaniljglass med kaffesås, överdrag av mörk choklad.

Vikt: 82 gram

Cirkapris: 22 kronor

Kalorier per styck: 237 kcal

PLUS: Klassiskt utseende. Mycket god choklad. Härlig kaffesmak. Krämig. Lyxig.

MINUS: -

!!!: Vuxensmak.

****

Dubbel lakrits (Hemglass)

Vaniljglass med lakritsfyllning och lakritsöverdrag.

Vikt: 58,5 gram

Cirkapris: 125 kr för 14-pack (8:93 kr/st)

Kalorier per styck: 211 kcal

PLUS: Fin och enkel. Lätt att äta. Underbar lakritssmak. God sälta.

MINUS: Slarvigt utseende.

****

Triumf kokos

Kokosglass med choklad och rostade kokosflingor.

Vikt: 78 gram

Cirkapris: 20 kronor

Kalorier per styck: 300 kcal

PLUS: Krämig vanilj. Frisk. Fyllig kokossmak. Gott chokladöverdrag.

MINUS: Tråkigt utseende.

!!!: Kokosboll i glassform.

***

Marabou Schweizernöt (GB)

Hasselnötsglass med mjölkchoklad och rostade nötbitar.

Vikt: 60 gram

Cirkapris: 20 kronor

Kalorier per styck: 205 kcal

PLUS: Väldigt god choklad. Härlig krispig. Bra nötsmak.

MINUS: Lite fadd. Odefinierad vaniljsmak.

!!!: Klassisk puckstångsform.

*** Blueberry cone (Hemglass)

Glass med blåbärssmak och blåbärssylt. Laktosfri glass, glutenfritt rån.

Vikt: 70 gram

Cirkapris: 89 kronor för sexpack (14:83/st)

Kalorier per styck: 196 kcal

PLUS: God blåbärssmak. Krämig. Fint utseende.

MINUS: Segt rån. Lite för söt.

!!!: Som svensk sommar.

***

Daimstrut chocolate (GB)

Chokladglass med dajmbitar, överdrag av mjölkchoklad.

Vikt: 99 gram

ANNONS

Cirkapris: 21 kronor

Kalorier per styck: 347 kcal

PLUS: Vacker strut. God chokladsmak. Krispig våffla.

MINUS: För mycket av allt. Skum eftersmak.

!!!: Påminner om mousse.

***

Meringue lemoncurd (Sia)

Glass med lemoncurd och maränger. Innehåller ägg.

Vikt: 90 gram

Cirkapris: 20 kronor

Kalorier per styck: 243 kcal

PLUS: Ser lockande ut. Härlig citron. God kombination med maräng.

MINUS: För söt. Känns artificiell.

!!!: Påskglass.

***

Ben & Jerrys cinnamon buns (GB)

Glass med karamellsmak, kanel och bitar av bulldeg. Fairtrademärkt.

Vikt: 120 gram

Cirkapris: 25 kronor

Kalorier per styck: 335 kcal

PLUS: Gräddig. Goda bakbitar. Fin kanelsmak.

MINUS: Sliskig. Ospännande.

!!!: Smakar äppelpaj.

**

Päronstrut (Sia)

Glass med päronsmak, päronsylt och ljus choklad.

Vikt: 75 gram

Cirkapris: 20 kronor

Kalorier per styck: 225 kcal

PLUS: Krispig strut. God choklad i botten.

MINUS:Ser tråkig ut. Kemisk. Päronklet.

!!!: Medelfyllig.

**

R-ice vanilj/choklad (GB)

Vaniljglass av ris med choklad i majsvåffla. Mjölk-, laktos-, gluten- och sojafri.

Vikt: 100 gram

Cirkapris: 23 kronor

Kalorier per styck: 297 kcal

PLUS: Inbjudande utseende. Gräddig vanilj.

MINUS: Plastig. Odefinierbar smak. Tråkigt rån.

!!!: Traditionell strut.

**

Triumf Zero

Vit och mörk chokladglass, krossad mandel. Sötad med sötningsmedel, bland annat maltitol och aspartam.

Vikt: 70 gram

ANNONS

Cirkapris: 19 kronor

Kalorier per styck: 200 kcal

PLUS: Krispig strut. Krämig chokladsmak.

MINUS: Blekt rån. Konstgjord smak.

!!!: Bra storlek, inte så stor.

**

Ekologisk Triumf

Gräddglass med naturlig vaniljarom. Ekomärkt med EU-lövet.

Vikt: 50 gram

Cirkapris: 15 kronor

Kalorier per styck: 115 kcal

PLUS: Bra liten vaniljglass. Len och gräddig smak.

MINUS: Trist. Smakar kall grädde. Smälter fort.

!!!: Barnvänlig.

Så gjordes testet:

De tio deltagarna i testpanelen smakade sig igenom tolv av årets glassnyheter. Glassarna var numrerade och tagna ur sina förpackningar, eventuella varumärken på pinnarna var övertejpade.

Halva panelen började med sort nr 1 och fortsatte framåt i nummerordning, andra halvan började med sort 12 och gick bakåt. Deltagarna drack vatten mellan varven. Kommentarerna är hämtade från panelmedlemmarnas protokoll.

Cirkapriserna är de som tillverkarna anger på sina glasskartor, webbsidor och/eller pressutskick. En del sorter är dyrare i vissa butiker.

Tidigare vinnare

Här är vinnarna i GP:s glasstest de senaste tolv åren.

2003: Ägglikör (Sia), 15 kronor.

2004: Solero red fruits (GB), 14 kr, Megahit tropic (Hemglass), 7 kr

2005: Hallon & mjölk (Sia), 10 krr.

2006: Apelsinbåt (Sia), 12 kr, Extréme (Nestle), 16 kr.

2007: Magnum Equador dark (GB), 16 kr, Casino (Klings), 13 kr.

2008: Magnum Java (GB), 17 kr.

ANNONS

2009: Magnum temptation caramel & almonds (GB), 22 kr.

2010: Marianne (Triumf), 18 kr, Magnum temptation fruit (GB), 22 kr, Magnum golden hazelnut (GB), 18 kr.

2011: Cornetto enigma choklad & kola (GB), 18 kr.

2012: Triumf hallondröm (Triumf), 18 kr, Magnum infinity choklad & kola (GB), 22 kr.

2013: Salmiakki (Triumf), 20 kr.

2014: Cornetto king cone choklad (GB), 29 kr.

Vara utan regler

Det finns inga bindande regler för vad glass ska innehålla. Hemlagad glass görs ofta med grädde, ägg och socker. Många fabrikssorter innehåller vegetabiliskt fett (palm- eller kokosolja) och sötas med stärkelsesirap eller glukossirap. Emulgerings- och stabiliseringsmedel tillsätts för att blandningen ska hålla ihop.

En branschöverenskommelse säger att gräddglass ska innehålla minst fem procent mjölkfett och inget fett eller protein från andra källor än mjölk.

De tio deltagarna i testpanelen smakade sig igenom tolv av årets glassnyheter. Glassarna var numrerade och tagna ur sina förpackningar, eventuella varumärken på pinnarna var övertejpade.

Halva panelen började med sort nr 1 och fortsatte framåt i nummerordning, andra halvan började med sort 12 och gick bakåt. Deltagarna drack vatten mellan varven. Kommentarerna är hämtade från panelmedlemmarnas protokoll.

Cirkapriserna är de som tillverkarna anger på sina glasskartor, webbsidor och/eller pressutskick. En del sorter är dyrare i vissa butiker.

Tidigare vinnare

Här är vinnarna i GP:s glasstest de senaste tolv åren.

2003: Ägglikör (Sia), 15 kronor.

2004: Solero red fruits (GB), 14 kr, Megahit tropic (Hemglass), 7 kr

2005: Hallon & mjölk (Sia), 10 krr.

2006: Apelsinbåt (Sia), 12 kr, Extréme (Nestle), 16 kr.

2007: Magnum Equador dark (GB), 16 kr, Casino (Klings), 13 kr.

2008: Magnum Java (GB), 17 kr.

2009: Magnum temptation caramel & almonds (GB), 22 kr.

2010: Marianne (Triumf), 18 kr, Magnum temptation fruit (GB), 22 kr, Magnum golden hazelnut (GB), 18 kr.

2011: Cornetto enigma choklad & kola (GB), 18 kr.

2012: Triumf hallondröm (Triumf), 18 kr, Magnum infinity choklad & kola (GB), 22 kr.

2013: Salmiakki (Triumf), 20 kr.

2014: Cornetto king cone choklad (GB), 29 kr.

Vara utan regler

Det finns inga bindande regler för vad glass ska innehålla. Hemlagad glass görs ofta med grädde, ägg och socker. Många fabrikssorter innehåller vegetabiliskt fett (palm- eller kokosolja) och sötas med stärkelsesirap eller glukossirap. Emulgerings- och stabiliseringsmedel tillsätts för att blandningen ska hålla ihop.

En branschöverenskommelse säger att gräddglass ska innehålla minst fem procent mjölkfett och inget fett eller protein från andra källor än mjölk.

ANNONS