Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Viveka Hedbjörk: Stoppa spridningen av corona, men låt livet fortsätta

Efter en lång och tråkig vinter kom solen tillbaka med löfte om vår. Semesterplanerna tog fart. Det var dags att boka upp den årligen återkommande släktträffen och se över vilka konserter vi måste pricka in. Och förstås: den vanliga diskussionen runt köksbordet om vi ska boka en charterresa eller ta bilen ut i Europa.

Så hade det kunnat vara om inte coronakrisen kommit emellan. Plötsligt har vi alla överrumplats av en svår situation som vi inte var förberedda på och som vi inte i vår vildaste fantasi trodde skulle drabba oss. Vi som är vana att bestämma själva. Göra vad vi vill. Inte låta någon annan styra och ställa med våra liv.

Nu har vi krav på oss som samhällsmedborgare. Statsministern håller tal till nationen och talar strängt om att vi måste ta vårt ansvar, och vi som är ovana att agera som kollektiv blir obekväma och irrationella. På ena sidan de som ställer in allt, hamstrar vatten och toapapper, letar på nätet efter munskydd och håller fem meters säkerhetsavstånd. På andra sidan de som tycker att situationen överdrivs, som struntar i handspriten, går till jobbet trots att febertermometern visar på över 38 grader och efter jobbet hälsar på gamla mormor.

Vi står i en kris som av allt att döma kommer att bli värre innan allt blir bättre. Ingen vet hur lång tid det tar innan vi är igenom. Kanske tar det ett år innan det finns ett vaccin på plats som kan stoppa vidare smittspridning. Låt det därför sjunka in: den här gången är du inte undantagen. DIN insats spelar faktiskt roll – oavsett ålder.

Därför måste vi just nu vara något så ovanligt som lydiga och ansvarsfulla samhällsmedborgare. Inte drabbas av panik, men inte heller nonchalera riskerna. Inte konstruera egna teorier eller sprida ogrundade rykten.

Nu krävs det av oss att vi följer nyhetsutvecklingen och tar till oss nödvändig samhällsinformation.

För mig är det fullständigt obegripligt varför inte alla helt solidariskt rakt upp och ner följer myndigheternas rekommendationer. Inte mer och inte mindre. Tvättar händerna ofta. Hostar och nyser i armvecket. Stannar hemma om man har feber eller hosta. Håller avstånd.

Och i övrigt lever som vanligt.

För en sak är säker – vi kommer igenom krisen, förr eller senare. Och den dagen vi är igenom får ju inte allt samhällsliv ha stannat av. Nu gäller det att vi håller grytan kokande även om det måste göras på andra sätt än vi är vana vid.

Därför vill jag uppmana alla som kan att så långt det är möjligt fortsätta leva som förut. Hade du planerat att köpa en ny soffa eller måla om huset – gör det! Byt bil precis som planerat. Fortsätt handla fredagspizzan. Köp tulpanbuketten på torget som vanligt. Gå till fiket och sätt dig på uteserveringen.

Myndigheterna tar på alla sätt höjd för att inte sjukvården ska falla ihop om coronasmittan breder ut sig för snabbt – därav alla rekommendationer. Men ett ännu värre scenario är att samhället i stort brakar ihop för att vi gemensamt stannat hjulen. Det är därför det är så viktigt att allas samhällsansvar är både att förhindra smittspridning OCH att se till att livet rullar vidare.

Vi på Hallands Nyheter vill dra vårt strå till stacken och erbjuder därför alla företag, som vill berätta att deras verksamhet är i gång, en gratisannons.

Coronaepedemin gör oss mer isolerade. Vi vill hjälpa människor i den här svåra situationen att hålla kontakten och sprida varma tankar, kanske för att visa uppskattning, kanske bara för att visa att vi finns för varandra. Mer information kommer längre fram i veckan.

Låt oss bevisa att tillsammans gör vi skillnad.