Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Småkakor till vårfikat – med smak av vallmo och viol

Småkakor må vara ett traditionellt bakverk och har varit en självklar del på fikabordet sedan tidigt 1800-tal. De består ofta av en mördeg och går därifrån att variera i massor. Det sägs att man ska baka sju sorters kakor, men varför inte börja med tre? Här är Maries egna favoriter som passar till en härlig vårfika!

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Snickerskakor (12 stycken)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

150 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

120 g (drygt 1 dl) dulce de leche

70 g salta jordnötter

85 g mjölkchoklad (1 ruta/kaka)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Sätt 12 muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt på en ugnsplåt).

2. Blanda ihop smör, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker till en mördeg. Den kan upplevas som smulig, men fortsätt bara att arbeta degen med handen tills den går ihop.

3. Dela degen i 12 lika stora delar (á cirka 35 g) och tryck ut i botten på muffinsformarna. Gör ett hål i mitten på varje form och klicka ut dulce de leche samt strö över jordnötter.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Lägg en chokladruta i varje form (direkt när du

tagit ut formen) och tryck till lätt. Efter några minuter har chokladen smält och du kan smeta ut den med en liten gaffel så den täcker hela “gropen” i kakan. Ställ i kylskåp för att svalna och stelna. Förvaras i kylskåp eller med fördel i frysen. Går att äta direkt när du tagit ut från frysen.

Kolasnittar med vallmo och viol (30-35 stycken)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

200 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

2 msk ljus sirap

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

5,5 dl vetemjöl

0,25 dl vallmofrön

2-3 tsk violessens

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Blanda vallmofrö och violessens i en liten skål. Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker. Tillsätt resterande ingredienser (inklusive vallmo/viol) och arbeta ihop en deg med handen.

3. När degen har gått ihop så delar du den i 4 delar. Rulla ut varje del till en längd och lägg dem, med lite mellanrum, på en bakplåtsklädd plåt.

4. Platta till dem lätt med handen och grädda mitt i ugnen i cirka 13-15 minuter.

5. Använd en mjuk kniv (smörkniv) och skär dem på tvären till kakor/snittar strax efter att de kommit ut från ugnen och fortfarande är varma.

6. Låt dem sedan svalna helt innan du flyttar dem från plåtarna.

Hallonkakor (20 stycken)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

150 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljsocker

1 dl hallonsylt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

2. Blanda ihop alla ingredienser (utom hallonsylt) till en mördeg. Den kan upplevas som smulig, men fortsätt bara att arbeta degen med handen tills den går ihop.

3. Dela degen i 20 lika stora delar (á ca 20 g) och rulla dem till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Gör ett litet hål i mitten på varje boll (använd skaftet på en träslev). Fördela hallonsylten i hålen (enklast är att spritsa ut sylten).

4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna helt innan du rör dem, eftersom de är mjuka och går lätt sönder när de är varma.