Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

Rådjur, möss, råttor, mördarsniglar, älgar och grannens katt besöker gärna våra trädgårdar, och hem. Oftast är det tillgången på godsaker som lockar dem. Tulpaner, äpplen och sallad brukar försvinna i rykande fart. Men det finns saker att göra för att slippa dem. Här är en rad knep och tricks.

Många önskar att djur – stora som små – håller sig långt borta från våra hem och trädgårdar. Men det är inte helt enkelt. Mördarsniglarna käkar det mesta när de glider runt i trädgården, rådjuren mumsar gladeligen i sig både tulpan och ros. Och grannens katt har inget emot att använda din rabatt som toa.

För att inte glömma skadedjuret nummer ett: råttorna. De kan ta sig igenom ett hål litet som en enkrona. Enligt Håkan Rystrand på Anticimex kan de gnaga sig igenom det mesta, med undantag för glas. De kan göra stor skada i hemmen då de gnager både på rör och ledningar.

Nu tar sig mössen in

Men just nu, i början av hösten, är det hög tid att se till att mössen inte tar sig in i hemmen. För när kylan kommer – då vill de in. I mitten av september ökade saneringarna av möss med 64 procent jämfört med början av september, enligt Anticimex.

Ett annat djur som syns i trädgårdarna den här tiden på året är älgarna – det beror på att de är mycket förtjusta i äpplen. Men att de blir fulla av jästa äpplen kan vara en myt.

– För att bli det måste de äta väldigt mycket jästa äpplen, och det tror jag de inte gör. Att de beter sig konstigt så här års, beror nog mer på att de är hormonstinna, för hösten är deras brunstperiod, säger Magnus Gelang, biolog, Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Men vad kan man själv göra för att inte trädgården och hemmet ska bli en restaurang för naturens besökare? Här kommer några tips:

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Råttor

Råttor toppar Anticimex lista över vad de sanerar hemma hos folk.Ett råttpar kan i teorin ge upphov till uppåt 1 000 nya råttor – bara under ett år. De behöver bara ett 20 millimeter litet hål för att ta sig in i hus och hem – ett avloppsrör kan vara en ingångsväg. I villor hittar man dem ofta i köket, för där finns maten, men även under golvet där det är varmt och skönt.
– Har man hål stora som tennisbollar i marken utanför fasaden kan det tyda på att man har ett trasigt avloppsrör som de kan ta sig in igenom, säger Håkan Rystrand på Anticimex.
Hans tips är att rensa bort fallfrukten i trädgården, men inte lägga den i en öppen kompost. Många hänger upp fågelmat men man bör tänka på att den även lockar till sig råttor. Att undvika klätterväxter mot fasaden är också ett hett tips.
Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Katter

Katter som uträttar sina behov bland blommor och bär i trädgården vill nog ingen ha. Men det finns några saker som kan få dem att inte använda din rabatt som toa.
De ska inte gilla doften av citronskal och citronsyra till exempel.
Ett råd är att krossa vitlöksklyftor i vatten och att sen spraya med blomspruta på platser katterna brukar lämna spår.
Även kaffesump och pepparkorn kan placeras ut i avskräckande syfte där de brukar uträtta sina behov.
Att spraya vatten på katten är också ett förslag.
Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare i Botaniska säger att de gillar att bajsa på öppna jordytor, hennes tips är därför att plantera ihop rabatterna.
Man kan även sätta ner blomsterpinnar – då väljer katten gärna en annan jordyta för sina behov.
Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Myror

En liten saftfläck locka till sig horder av myror. Och de kommer oftast in på våren för att leta mat, då det ännu inte finns så mycket ute. De tar sig då ofta in genom tröskeln i dörren. Anticimex tips för att slippa myrorna är att hålla efter sött spill, täta håligheter vid dörrlister och i väggar. Man kan även köpa myrdosor för att få stopp på deras framfart.
Bild: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT
Bild: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT

Mördarsniglar

En snigel kan ge upphov till 400 nya. Några av älsklingsrätterna är jordgubbar, tagetes och vanlig sallad.
Enligt Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum, kan man inte bli av med sniglarna, men finns en del saker att göra för att begränsa dem.
Hans råd är många:
Att tvätta och skölja rotsystemen med ljummet vatten på växter innan plantering.
Att inte köpa jord i lösvikt – utan torr jord i förslutna plastsäckar.
Att använda en sluten varmkompost.
Man ska heller inte kvällsvattna för då underlättar man mördarsniglarnas liv.
Att använda robotgräsklippare för kort gräs, det dödar även en del sniglar.
Man kan även begränsa sniglarna genom avlivning, fällor och elstängsel.
Bild: JOHAN NILSSON / TT
Bild: JOHAN NILSSON / TT

Rådjur

Rådjuren gillar att äta sig runt i våra trädgårdar - tulpaner, penséer, krokus och rosor är några av favoriterna, och då helst knopparna.
Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare i Botaniska, berättar att det finns en del växter de inte gillar lika mycket. Som påsk- och pingstliljor, prydnadsgräs, gråludna växter och pioner.
Hennes tips för att hålla rådjuren borta är att sätta svarta höga plastnät runt det man är rädd om.
Det finns även en naturlig produkt med fårfett som man sprayar på växterna som gör att djuren undviker dem.
Bild: MIKAEL FRITZON / TT
Bild: MIKAEL FRITZON / TT

Älgar

Skogens konung kliver gärna in i våra trädgårdar på hösten och äter äpplen, jästa som ojästa. Deras storlek gör att de är svåra att hålla borta.
Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare i Botaniska, menar att det enda som håller dem borta är nät runt träd och växter, och stängsel.
Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Möss

Mössen letar sig gärna in i våra hem när kylan kommer, för de vill ha värme och mat. Hålet behöver bara vara fem millimeter stort för att de ska kunna ta sig in.
Håkan Rystrand på Anticimex tips för att slippa möss är att sätta nät över ventilerna, täta sprickor i fasaden och hålla rent runt fasaden. Klätterväxter gör också att mössen lättare kan ta sig in på vinden.
– Vår rekommendation är att inte ha växter längs fasaden för att skydda från möss, råttor och insekter. För växterna är bra gömställen.I villan hittar man dem ofta på vinden och i diskbänksskåpet, där de kommer upp via röret. Men även i väggarna.
De gnager på det mesta, även elledningar vilket kan ge kortslutningar och brand. Rystrands råd är att sätta ut musfällor om de är ett stort problem. Men locka då med kladdig choklad istället för med ost, för choklad är svårare att få med sig än en bit ost.
Bild: Hasse Holmberg
Bild: Hasse Holmberg

Sorkar

De är små – men kan fälla ett mindre äppelträd med sitt gnagande.
Sorkens favoriter är trädrötter och då gärna äppelträdrötter.
Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare i Botaniska, tipsar om att sätta vindsnurror som både rör på sig och låter för att hålla dem borta.
Ett annat tips är att klä en grop med ett hönsnät som man sen planterar i.
Att hälla sillspad i sorkhålen får dem också ofta att byta bostad – förhoppningsvis en bostad långt ifrån din trädgård.