Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Skräpet värst efter helgens surffest

Det har riktats mycket klagomål mot nedskräpningen i och med festivalen Hallifornia, och nu säger arrangören att man måste se över sina rutiner.

Tusentals personer kom till surfarfestivalen Hallifornia under helgen i Varberg. Enligt arrangörerna har det gått ganska lugnt till, och endast några få fall av misshandel och fylleri har rapporterats in. 

Klagomål har främst riktats mot sophanteringen, och de massor av skräp som har belamrat sopkorgar och andra utrymmen. Men under morgonen har stora insatser gjorts för att städa undan de massor av skräp och avfall som har bildats runt papperskorgar och andra utrymmen. Varbergs kommun och Hallifornias administration har samkört hanteringen av nedskräpningen. Enligt Hallifornias ansvariga har det varit något mer skräp än vad man var beredd på.

– Vi hade inte räknat med detta. Vi är väldigt medvetna om problemet just nu. Våra insatser har inte räckt och vi har missbedömt läget, säger Katarina Leo, som är koordinator på Nordic Surfers, som är med och arrangerar festivalen.

LÄS ÄVEN: Fler kvinnor tog plats under årets Hallifornia

Hon berättar att det har varit mycket problem kring sophanteringen i år, trots att man har satsat på fler soptunnor och avfallskärl. Man har fått tillkalla extra personal som har städat på kvällarna efter att festivalområdet har stängt.

– Det har fullkomligen exploderat med soporna, säger Katarina Leo. Vi har kämpat för att hålla det under kontroll, men det har inte räckt. Vi kommer att ha ett möte och se vad man kan göra för att förbättra allt till nästa år.

Redan klockan fem på söndagsmorgonen var städningen igång, och har sedan fortlöpt under dagen. Enligt Varbergs kommun så är det inga större konstigheter att det blev så mycket skräp med tanke på hur många som kom. 

- Det blir såhär, men de som går sin morgonpromenad blev nog chockade, säger Jenny Bergström som är ansvarig för hamn och gata i Varberg. Det är svårt att bemanna upp sig, hade vädret varit sämre hade det inte varit några problem alls. För Varberg är detta en fantastisk fest så vi är mycket nöjda.

Vid lunchtid var det mesta bortplockat från området kring fästningen och strandpromenaden.

– Här har rört sig tusentals människor, men nu är det städat. Det är inte så konstigt att det blir en del nedskräpning när det är så mycket människor på samma plats. Men det är sånt som händer, säger en festivaldeltagare till HN. 

LÄS MER: Fest i varje hörn i Hallifornia