Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Skillnaden mellan vanilj och vanillin

Replik till Per Stenströms svar på mitt inlägg ”Vad innehåller glassen”, den 13 mars.

Tack för svar. Ett par frågor uppstår dock efter att ha läst dina förklaringar.

Du skriver: ”Anledning till att vi använder vanillin blandat med äkta vanilj är dels en prisfråga. Vanillin kostar bara en bråkdel av vad äkta vanilj kostar. Dels är det en upplevelsefråga hur vanilj skall smaka.”

Om jag förstår saken rätt, betyder det att Sia Glass anser att glassätarna inte är vana vid riktig vaniljsmak. Och därför tillsätts den betydligt billigare industriellt framtagna vaniljersättaren vanillin – kanske tillverkad på rötved från gran – för att inte störa smakupplevelsen.

Du skriver: ”För att få vaniljsmaken använder vi oss av dels äkta vanilj och dels vanillin. Den äkta vaniljen som vi använder kommer oftast från Madagaskar eller Haiti.”

Hur mycket äkta vanilj respektive vanillin finns det i en 1,5 liters förpackning vaniljglass?

Det vore också intressant att veta vad som hindrar Sia Glass från att göra naturlig glass.

Till sist: Vill man ha glass som är smaksatt med äkta vanilj gäller det att läsa noggrant på förpackningen.

”Rättvisans dräng” 

 

Svar. Du har helt rätt - det är en kombination av pris och upplevelse till vårt val av vaniljsmak till vaniljglassen. Cirka en fjärdedel av vaniljsmaken i Sia Glass 1,5 liters Vanilj kommer från naturligt vanilj och tre fjärdedelar kommer från etylvanillin.

Etylvanillin kan utvinnas på flera olika sätt, dels syntetiskt, dels naturidentiskt. Det vanillin vi använder är naturidentisk och framställs vid nedbrytning av ligninet från frisk gran.

(Vanillinsocker = vanillin är nog den ”vaniljsmak” som ”snittkonsumenten” mest associerar till vanilj).

Att något är naturidentiskt betyder att den råvara man utvinner finns naturligt i naturen. Vanillin finns naturligt som en del i till exempel äkta vanilj.

Sia Glass har flera olika typer av vaniljglass, dels där smaken kommer från en kombination av äkta vanilj och vanillin och dels vaniljglass med bara naturlig vanilj.

Det är stor skillnad på smakupplevelse och stor skillnad i pris. Vi är övertygade om att konsumenten klarar att göra ett val av olika typer av god vaniljglass allt beroende på konsumtionstillfälle.

En anekdot i sammanhanget är att när Sia Glass 1979 började använda äkta vanilj med vaniljmärg (små svarta vaniljfrön) i vår finaste vaniljglass så fick vi mängder av klagomål på att det var ”smuts” i glassen. Så något har vi hjälpt till att sprida kunskap om den förträffliga vaniljen.

Sia Glass gör naturlig glass – våra råvaror kommer från naturens skafferi. I 1,5 liters vaniljglass är mer än 98 procent av glassen mjölk, grädde, socker, vassle och äggula.

Mindre än två procent av ingredienserna är aromer och stabilisatorer av naturliga och naturligt identiskt ursprung. Dessa ”små” ingredienser använder vi för att göra glassen mindre fet men ändå ”krämigare” och mer lagringsstabil.

Vi försöker alltid att vara ärliga och tydliga med den information vi lämnar, att med några få ord förklara varje råvara/ingrediens är inte alltid helt lätt. Undrar någon över något om oss eller våra produkter så hör av er.

Per Stenström

Glassmästare på Sia Glass