Stänger. SEB stänger sitt bankkontor i Överlida den 18 december.
Stänger. SEB stänger sitt bankkontor i Överlida den 18 december.

SEB lägger ned sitt kontor i Överlida

Den 18 december stänger SEB sitt kontor i Överlida. Risken för rån anges som den viktigaste orsaken. Konkurrenten Mjöbäcks sparbank, som redan har fått flera nya kunder, bli nu ensam bank på orten.

ANNONS
|

–Vi kan inte riktigt leva upp till kraven som ställs för att garantera personalens och kundernas säkerhet. Det är den klart största orsaken, säger Ulf Hansson, chef för SEB:s kontor i Överlida och Kinna.

En annan förklaring till nedläggningen är att behovet av bankkontor har minskat i takt med att kunderna börjat använda självbetjäningstjänster via internet.

Vill kunderna besöka ett SEB-kontor efter den 18 december hänvisas de i första hand till Kinna, där tre av de fyra anställda i Överlida ska arbeta i fortsättningen.

Överlidabon Magnus Wahlgren har inte bestämt sig för om han ska byta bank.

– Jag vet faktiskt inte. Finessen är ju att banken har den lokala kännedomen. Man tappar ju personkontakten. Men det mesta sköter man ju via nätet, säger han.

ANNONS

Ingvar och Gunilla Johansson driver Centrumboden, livsmedelsbutiken och gatuköket som ligger granne med SEB:s kontor. De beklagar nedläggningen, inte bara för att deras företag har utnyttjat bankens tjänster.

– Det är människor som vi har haft kontakt med i många år. Så det är en förlust även på det mänskliga planet, säger Gunilla.

– Det är en förlust för hela samhället. Västgöta textilindustri lägger ner den sista december. Så nedläggningarna kommer slag i slag. SEB är ju också ett företag som har funnits här väldigt länge och som man förknippar med Överlida, säger Ingvar Johansson.

SEB:s kontor rånades den 23 januari 2007 av en man som försvann med över 80 000 kronor i kontanter. En övervakningskamera lyckades filma honom. Mannen kunde gripas när han var tillbaka i Överlida den 20 december samma år och väckte uppmärksamhet med sitt mystiska beteende. Han dömdes senare till två års fängelse.

Även Mjöbäcks sparbank i Överlida har utsatts för ett rån de senaste åren. Det var den 29 mars 2007 som tre män rusade i banklokalen. De var väldigt hotfulla och aggressiva och avlossade ett skott inomhus. Flera av de inblandade kunde gripas inom ett dygn och senare dömdes sammanlagt sex män för rånet.

ANNONS

Mjöbäcks sparbank, som är en fristående sparbank, har tidigare hänvisat till säkerhetsskäl när man lagt ner sina kontor i Älvsered, Mjöbäck och Holsjunga.

– Vi har koncentrerat vår verksamhet till Överlida och investerat mycket i säkerheten för att vi tänker vara kvar där. Vi tror på det personliga mötet och vill finnas på plats ute i bygden, säger Tomas Andrén, vd på Mjöbäcks sparbank.

Har ni fått några nya kunder efter SEB:s nedläggningsbesked?

– Ja, det har vi. Men samtidigt är det tråkigt att ytterligare ett företag lämnar bygden. Vi har alltid haft ett gott förhållande till SEB. Vi beklagar att de försvinner, säger Tomas Andrén.

ANNONS