Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna med blont hår i svart kavaj med vit skjorta.
Grovt rattfylleri, alternativt rattfylleri och vårdslöshet i trafik, är misstankarna som Sara Heikkinen Breitholtz (S) delgivits i förhör med åklagaren. Bild: Mia Sandblom/Arkiv

Sara Heikkinen Breithotz (S) misstänks för grovt rattfylleri – snart beslut om eventuellt åtal

Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breithotz (S) är misstänkt för grovt rattfylleri. Det bekräftar nu Anders Jacobsson vid särskilda åklagarkammaren. Senast i slutet av maj väntas ett beslut om eventuellt åtal.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz krockade förra året med en buss på Onsalavägen. Polisen som kom till platsen uppfattade att Heikkinen Breitholtz var påverkad, och de följande provsvaren visade att Heikkinen Breitholtz hade starka smärtstillande mediciner i kroppen.

Eftersom Heikkinen Breitholtz är riksdagsledamot sköts utredningen av särskilda åklagarkammaren. Åklagaren Anders Jacobsson bekräftar nu att Heikkinen Breitholtz formellt misstänkts för grovt rattfylleri, något som Norra Halland var först att berätta om.

– Jag har i förhör delgivit henne misstankar om grovt rattfylleri, alternativt rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Hon förnekar brott, säger han.

Fler förhör väntas

Med utgång från uppgifter som Sara Heikkinen Breitholtz lämnat i förhör kommer kompletterande förhör att hållas.

– Det handlar om att jag vill förhöra vittnen på nytt, personer som var på plats i Onsala, utifrån de uppgifter som Sara Heikkinen Breitholtz lämnat i sitt förhör, säger Anders Jacobsson.

Beslut om åtal

Efter att de kompletterade förhören hållits ska åklagarkammaren ta ställning till om åtal ska väckas. Ett sådant beslut väntas ”innan maj månads utgång”, enligt Anders Jacobsson.

Tidningen har upprepade gånger sökt Heikkinen Breitholtz för en kommentar, men utan framgång. Sara Heikkinen Breitholtz har sedan trafikolyckan i december valt att inte kommentera händelserna kring hennes person. Socialdemokraterna i Halland har vädjat om att hon ska lämna sin plats i riksdagen, men också de uppger att de haft svårigheter att få kontakt med henne.

I ett Facebook-inlägg från december förklarar Sara Heikkinen Breitholtz det inträffade med att hon medicinerar mot en smärtsam endometrios, och att hon nu kommer att sjukskriva sig. Hon vädjade samtidigt om att bli lämnad i fred.

”Jag måste ta ansvar för det som har hänt och jag vill bli behandlad på samma sätt som jag anser att andra ska behandlas i min situation. Jag har sjukskrivit mig och kommer fortsätta arbetet med mina läkare.”