Sambo nekas arv på fyra miljoner

Trots att paret varit sambor i 24 år får kvinnan nöja sig med 100 000 kronor av mannens tillgångar eftersom inget testamente funnits.

ANNONS
|

För ett och ett halvt år sedan avled kvinnans sambo som bland annat ägde en gård utanför Svenljunga som var värd närmare fyra miljoner. Före sin död hade paret talat om att skriva testamente och mannen hade då uttalat att Allmänna arvsfonden inte skulle få något efter honom. Men han hann aldrig skriva något testamente och då uttalandet inte styrkts av någon utomstående avslår kammarkollegiet sambons ansökan av arvet.

Kollegiet betvivlar inte att paret stått nära varandra då de levt tillsammans i 24 år, men enligt lagen krävs det att arvslåtarens uttalanden ska ha varit klara och entydiga och gjorts nära inpå dödsfallet. Däremot motiverar det till att Allmänna arvsfonden ska avstå 100 000 kronor till kvinnan.

ANNONS

Inte heller mannens vän har rätten på sin sida. Trots att mannen fem år före sin död talat med honom om att han skulle få köpa gården billigt så är även dem uttalanden enligt kammarkollegiet för vaga.

ANNONS