Arkivfoto.
Arkivfoto.

Sökes: Karantänplatser till Ukrainaflyktingarnas husdjur

Ukrainaflyktingarnas husdjur kan tvingas till karantän i flera månader för att förhindra rabiessmitta. Länsstyrelsen går nu ut med ett webb-upprop för att hitta lämpliga lokaler.
– Behovet bedöms vara stort, förklarar länsveterinären Marie Baaz.

ANNONS
|

Flyktingströmmarna från det krigsdrabbade Ukraina fortsätter och nu har de första Hallandskommunerna fått ta emot människor som sökt sig till Sverige. Många av dem har med sina husdjur. Framför allt handlar det om hundar och katter som fått följa med när familjen gett sig av.

Men både hundar och katter kan vara bärare av rabies. Nu går länsstyrelsen ut och söker karantänslokaler för de husdjur från Ukraina som inte har papper på att de vaccinerats mot rabies. De djuren kan tvingas sitta isolerade i månader, för att inte rabiessmittan ska ta sig in i Sverige.

Enskilda boxar

Länsstyrelsens upprop riktar sig till alla som kan ha lokaler lämpliga för ändamålet. I kravspecen står bland annat att det ska finnas enskilda boxar inomhus, rastgård utomhus, tätt mellan boxarna så att inte vatten kan rinna emellan och med ett yttre stängsel – om något djur skulle få för sig att rymma.

ANNONS

Länsveterinären i Halland, Marie Baaz, är medveten om att kraven är hårda.

– Vi gick ut med den här efterlysningen på vår hemsida ganska nyss och än så länge har vi inte fått några svar. Kontaktformuläret på webben har tre korta frågor där man får svara ja eller nej på om man har det vi söker. Kan man svara tre ja där, så är vi absolut intresserade av att folk hör av sig vidare, säger hon.

Vet inte hur många

Hur många djur som kan behöva karantän är för tidigt att svara på, enligt Marie Baaz.

– Eftersom Jordbruksverket ber oss gå ut med den här inventeringen så bedömer de sannolikt behovet som stort, annars hade de inte gjort detta, säger hon.

Glömmer dokumenten

I Ukraina, precis som i många andra europeiska länder, finns både krav och rekommendationer när det gäller att skydda husdjur från rabies. Men alla som flyr har inte tänkt på att få med papper på att hunden eller katten är skyddad.

– Även om man vaccinerar sitt djur direkt när man kommer till Sverige, så vet man inte om det utsatts för smitta på vägen. Därför finns kraven på karantän, eller ”isolering under officiell tillsyn”, som är den lite byråkratiska benämningen på att djuren måste hållas avskilda, säger Marie Baaz.

ANNONS

Dödlig sjukdom

Den som lånar ut sina lokaler till husdjurskarantän får ersättning av Jordbruksverket.

Rabies är en fruktad sjukdom men i Sverige finns mycket få fall registrerade och de handlar nästan uteslutande om människor som smittats på resa.

Rabies smittar genom saliv och påverkar centrala nervsystemet. Sjukdomen, som leder till döden, ger beteendeförändringar och djur kan bära på rabiesvirus i månader innan symptom utvecklas.

ANNONS