Så lång är bostadskön i Varberg

I mer än tio år, så länge kan du behöva vänta på att få en lägenhet i dag hos Varbergs Bostad. Flera överklaganden av byggprojekt gör att det är svårt att lösa bostadsbristen.

ANNONS
|

6 400 personer är i dag aktiva sökande hos det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad. Söktiden för att få en lägenhet är i snitt 10,3 år.

– Det kan vara mer eller mindre. Det beror på vilka som söker och hur lång söktid just de har, säger Dzejna Seta, marknadschef på Varbergs Bostad.

Även om det är långa söktider till lägenheter tycker hon att det är viktigt att ändå anmäla sitt intresse.

– Mitt tips är att söka varje lägenhet som man är intresserad av. Man ska inte haka upp sig på de här 10,3 åren. Allt beror på vilka som söker.

ANNONS
Läs också: Har kötid på nio år – får ingen bostad Av de som har anmält intresse på en ledig lägenhet, erbjuds fem personer att titta på den. Bolaget kontrollerar så att de sökande inte har några skulder eller betalningsanmärkningar, samt kontaktar referenser från tidigare hyresvärdar och tittar på att man har en ekonomisk situation som gör att man klarar av boendekostnaden. Förutom de vanliga lägenheterna som publiceras på hemsidan, förekommer även så kallade direktlägenheter. Där spelar inte söktiden någon roll, utan det gäller att vara först med att anmäla sitt intresse. – Det kan vara lägenheter som har erbjudits i den ordinarie kön och där ingen sökande har tackat ja, lägenheter som precis har renoverats eller har kort inflyttning av någon annan anledning. Det är populärt. När vi vet att vi har en sådan lägenhet på gång brukar vi publicera information om lägenheten på hemsidan dagen innan, så att man slipper sitta vid datorn dagen efter om man inte vill söka lägenheten. Dzejna Seta tycker att det är tråkigt att söktiderna är så långa, precis som i många andra delar av Sverige.

– Det är tråkigt med de här söktiderna. Det är svårt för många att hitta en bostad. Vår lösning är att vi börjar bygga mer, att byggprocessen snabbas upp.

Varbergs Bostad planerar att bygga ungefär 1 000 lägenheter inom de närmaste tio åren. Men det är inte helt enkelt att få igenom alla byggprojekt. Bolagets planer på att bygga 200 lägenheter på Brunnsberg är ett exempel på ett bostadsprojekt som har överklagats.

– Det räcker med att en individ överklagar för att stoppa upp en hel byggnadsprocess. På Brunnsberg kommer vi inte vidare med planen förrän processen är klar.

Fakta: Sökande hos Varbergs Bostad

6 400 personer var under 2015 aktiva sökande hos det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad, som i dag har en söktid på i snitt 10,3 år.

De fem sökande till en lägenhet som har längst söktid får ett erbjudande om att titta på bostaden. Det går att tacka nej till ett erbjudande fyra gånger under en tolvmånadersperiod. Sedan spärras du som lägenhetssökande i sex månader.

ANNONS