Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så jobbar man när barn misstänks för mord

Socialtjänsten i Göteborg är inkopplad i mordutredningen med pojkarna.

De två Göteborgspojkarna som misstänks för mordet på en man i 60-årsåldern, befinner sig just nu i socialtjänstens förvar i samband med polisutredningen.

- Jag har fått bekräftat att pojkarna kommer ifrån Göteborg, säger Lisbeth Nilsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorg vid stadsledningskontoret.

Vad händer nu när så unga människor misstänks för ett så grovt brott?

- Det görs förhör under de former som sker när man förhör barn, och en socialsekreterare deltar under de förhören. Normalt sett finns det en ansvarig handläggare med, säger Lisbeth Nilsson.

Hon betonar att pojkarna i nuläget fortfarande misstänkta, och att det fortfarande finns stora oklarheter kring det misstänkta brottet.

- Det är extremt ovanligt att så unga människor misstänks för så grova brott, säger Lisbeth Nilsson.

När minderåriga misstänks för brottslighet kopplas socialtjänsten in i ett tidigt skede.

- När det gäller barn under 15 år så är det socialtjänstens ansvar att utreda vilka insatser som behövs för att personen ska komma på rätt väg. Det finns väl upparbetade rutiner mellan polis och socialtjänst. Det kan finnas ett flertal omständigheter som pekar åt olika håll, och då tar man ställning till den minderåriges behov och skräddarsyr en lösning.

Oavsett vad polisutredningen kommer fram till eller den eventuella skuldfrågan så kan inte minderåriga i Sverige dömas till fängelse.

- Men enligt paragraf tre i lagen om vård av unga kan man placera minderåriga under 15 år på ett så kallat särskilt ungdomshem, säger Lisbeth Nilsson.

Sådana ungdomshem är låsta institutioner, och det är enbart statens institutionsstyrelse som får ha den typen av låsta institutioner.