Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Risrätter är alltid rätt

Stekta risrätter kan vara riktiga räddare i nöden. Det är mångsidigt, praktiskt och förbluffande gott. Dessutom ett himla bra sätt att ta vara på allehanda rester.

Låt oss börja med det viktigaste: Tänker du använda överblivet kokt ris är det viktigt att det har kylts ned så fort det bara går. Okokt ris innehåller nämligen bakterier som inte bara kan väckas till liv av, utan också överlever kokningen. De trivs som bäst när riset är ljummet, och därför bör man se till att skippa den fasen och gå rakt på nedkylningen. Annars finns risken att bakterierna börjar växa och det kan i sin tur orsaka en eländes magsjuka.

Ställ kastrullen med lock i iskallt vattenbad, sätt ut den på balkongen vintertid eller kör in riset i frysen en stund. Du kan också dela upp riset i mindre portioner innan det åker in i kylen (5 grader eller kallare) så svalnar det fortare. När du väl fräser upp det igen bör det ske på hög värme och helst gå kvickt som attan.

Är du sugen på stekta risrätter kan du förstås lika gärna koka riset strax innan du börjar, så slipper du noja över bacillusker och bedrövelse. Se bara till att riset är ordentligt torrt och att all vätska kokat bort för att riskornen ska kunna få lite skön yta i stället för att kladda ihop sig till en gröt. Jag kokar dessutom alltid ris i buljong för att få extra smak.

Nu till det fina i kråksången: På många håll i världen, särskilt i Asien, äter man uppstekta risrätter allt som oftast. Inte minst beroende på att det är ett prima sätt att ta tillvara vad man råkar ha hemma i restväg. Du kan bokstavligt talat slänga i precis vad som helst. Ös på med kryddor och smaker och du har en förträfflig middag som gör gott både för plånboken och samvetet.

Som inspiration har jag samlat några personliga favoriter när det kommer till stekta risrätter. Testa en eller flera, eller gå loss efter eget huvud.

Nasi goreng är en älskad indonesisk klassiker. Extra god blir den med hemgjord sambal, ett slags chiliröra. Bild: Janerik Henriksson/TT
Nasi goreng är en älskad indonesisk klassiker. Extra god blir den med hemgjord sambal, ett slags chiliröra. Bild: Janerik Henriksson/TT

Nasi goreng med sambal

Till 4 portioner, 20 minuter

Älskad indonesisk risrätt som ofta serveras med sambal. Testa att göra din egen, supergott!

• 7 dl kokt ris

• 1 bröstfilé, alt. 3 lårfiléer av kyckling, strimlat

• olja

• salt

• nymalen svartpeppar

• 3–4 schalottenlökar, finskurna

• 3 vitlöksklyftor, tunt skivade

• 1 tsk räkpasta (finns i asiatiska butiker), alt. 1 msk fisksås

• 3 msk ketjap manis

• 1 msk soja

• 1 tsk gurkmeja

• 1/2 tsk socker

• 1–2 tsk sambal oelek eller hemgjord sambal

• 2 salladslökar, strimlade

• 4 ägg

• 1/2 gurka, skivad

• cocktailtomater

• ev. räkchips (finns i asiatiska butiker)

• ev. rostad lök

Fräs kycklingen i olja tills den fått färg och är genomstekt. Salta och peppra och lägg åt sidan.

Fräs schalottenlök och vitlök i samma panna tills det fått lite färg. Tillsätt räkpastan, blanda och låt steka med som hastigast. Tillsätt ris, ketjap manis, soja, gurkmeja, socker och sambal. Fräs på hög värme i 6–7 min under omrörning. Tillsätt salladslök och kyckling. Blanda väl och fräs i 2 min.

Stek äggen på ena sidan i lite olja.

Servera riset med ägg, gurka, tomater och ev. hemgjord sambal. Räkchips och rostad lök är också gott till.

Det tar bara 20 minuter att röra ihop en egen smakfull sambal. Bild: Janerik Henriksson/TT
Det tar bara 20 minuter att röra ihop en egen smakfull sambal. Bild: Janerik Henriksson/TT

Hemgjord sambal

Cirka 1 1/2 dl, 20 minuter

• 1 hel vitlök

• 2–5 chilifrukter, efter smak

• 1/2 dl olja

• 1/2 tsk socker

• 1/4 tsk salt

• cirka 1/2 lime

• 1/2 tsk kycklingfond

Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i torr panna med hela chilifrukter. Stek i 2–3 minuter eller tills de börjar mjukna. Ta bort stjälkarna på chilin och mixa alltsammans grovt.

Hetta upp oljan i samma panna och häll i röran. Tillsätt socker, salt, limesaft och kycklingfond. Låt fräsa på medelvärme i cirka 15 minuter. Smaka av och låt svalna.

Thai fried rice med räkor påminner om den populära rätten pad thai, fast här med ris i stället för nudlar. Bild: Janerik Henriksson/TT
Thai fried rice med räkor påminner om den populära rätten pad thai, fast här med ris i stället för nudlar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Thai fried rice med räkor

Till 4 portioner, 20 minuter

Påminner lite om pad thai, fast med ris. Snabbt, enkelt och gott.

• 4–5 dl kokt jasminris

• olja

• 1/2 gul lök, tunt skivad

• 2 vitlöksklyftor, finhackade

• 2 ägg

• 1/2–1 msk japansk soja

• 1/2–1 msk ostronsås (finns på asiatiska hyllan)

• 1 nypa socker

• 2 pak-choi eller broccoli, i bitar eller buketter

• nymalen svartpeppar

• 300 g räkor

• 3 salladslökar, finskurna

• färsk koriander, grovhackad

Sås:

• 1–2 chilifrukter, finskurna

• 2–3 msk fisksås

• 1 lime

Hetta upp olja i wok eller vid stekpanna på hög värme. Fräs lök och vitlök tills det börjar dofta. Tillsätt hälften av riset och låt fräsa med under omrörning i 1 minut. Fös riset åt sidan och knäck i äggen. Rör tills de börjar stelna, blanda sedan med både det frästa och det sparade riset.

Tillsätt soja, ostronsås, socker och pak-choi. Fortsätt fräsa tills kålen börjar mjukna, men har spänsten kvar. Häll i räkor och salladslök. Låt det bli varmt, men se upp så att räkorna inte hinner bli sega. Peppra och garnera med koriander.

Blanda chili, fisksås och limesaft och servera vid sidan om.

Den kreolska risrätten jambalaya har sina rötter i Louisiana och trakten kring New Orleans. Det här är en förenklad fuskversion som går supersnabbt att laga. Bild: Janerik Henriksson/TT
Den kreolska risrätten jambalaya har sina rötter i Louisiana och trakten kring New Orleans. Det här är en förenklad fuskversion som går supersnabbt att laga. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fuskjambalaya med chorizo och råris

Till 4 portioner, 20 minuter

Riktig jambalaya kommer från Louisiana i USA och görs enligt konstens alla regler. Det här är en enkel fuskvariant för en vanlig vardag.

• 5 dl kokt råris eller svart ris

• olja

• 2 chorizo, skivad

• 1 gul lök, finhackad

• 3 vitlöksklyftor, finhackade

• 2 selleristjälkar, tunt skivade

• 1/2–1 tsk chipotlepaste, eller efter smak

• 1 tsk torkad oregano

• 1 tsk torkad timjan

• 1 tsk paprikapulver, gärna rökt

• 1 röd paprika, strimlad

• 1 dl kycklingbuljong

• bladpersilja, grovhackad

Hetta upp olja i en vid stekpanna. Fräs korven tills den fått lite färg. Ta upp och lägg åt sidan. Mjukfräs lök, vitlök och selleri i samma fett. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med en stund. Vänd ned ris, korv och paprika och fräs 5 minuter. Häll på buljongen och låt koka in. Garnera med persilja.

Att dricka till

Red Stripe (1531), 14:20 kronor.

Alkoholfritt: Big Drop Pale Ale Alcohol Free (1951), 19:90 kronor.