Polisen tog hand om övergivna sköldpaddor

Polisen i Laholm har tagit hand om två vattensköldpaddor som dumpats i dammen i Våxtorp. Under tisdagen fick den sista skjuts till Djurambulansen i Skåne som försöker hitta ett nytt hem.

ANNONS
|

Det är tidig tisdagsmorgon på polishuset i Laholm. Kaffebryggaren står och puttrar men det har ingenting med det oväntade besöket att göra – vattensköldpaddor föredrar föda som maskar, grodyngel, ruccolasallad eller maskros.

Sköldis simmar omkring i en röd förvaringslåda och ser precis så där hårdhudad och uppnosig ut som bara en sköldpadda kan göra, skriver Hallandsposten.

Natten har Sköldis tillbringat hemma hos polisinspektör Jan Jönsson. Snart är det dags att bege sig till Skåne där Djurambulansen tar över skötseln.

– Jag har precis varit nere en vända med en annan sköldpadda, berättar Jan Jönsson.

Polisen fick nysom de två sköldpaddorna den 10 maj då allmänheten slog larm om att de simmade omkring i dammen i Våxtorp.

ANNONS

– Vi kontaktade länsstyrelsen som ville att vi skulle försöka fånga in dem och ta hand om dem eftersom de kanske inte skulle klara sig annars, berättar Jan Jönsson.

Polisen har varit ute vid dammen flera gånger utan att hitta djuren.

– Grannarna runt om har också engagerat sig för de har tyckt synd om dem, berättar Jan Jönsson.

I söndags lyckadesen granne fånga in en av sköldpaddorna och under måndagen fick några barn syn på nummer två och samma granne ryckte ut igen.

Hos Djurambulansen är övergivna sköldpaddor vardag.

– Folk släpper ut sköldpaddor hela tiden i dammar och sjöar och det är inte bra. Det är djurplågeri för detta är inga vilda djur i Sverige. Det finns andra vilda djur som kan ta död på dem och så finns det risk att de inte hittar mat, säger Sara Nordahl på Djurambulansen.

Hon tror inte alltid att folk förstår vilket ansvar de tar på sig när de skaffar sköldpadda.

– De kan bli 70–80 år gamla, säger hon.

Hur länge sköldpaddorna levt i dammen i Våxtorp är oklart men bedömningen är att de mår bra och är väldigt pigga. Djurambulansen kommer nu att försöka hitta nya hem åt dem.

ANNONS
ANNONS