Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen misstänker: Här försöker vägpiraten slå till på E6

Efter polisens varningar strömmar nu uppgifterna in om vägpiraternas framfart i Västsverige.

Polisen har den senaste tiden varnat för att vägpiraterna är tillbaka. Tipsen på misstänkta vägpirater strömmar nu in till polisen - som bland annat har uppsikt efter en silverfärgad Volkswagen.
– Vi har fått in flera tips om att den här bilen tillhör vägpirater, säger Håkan Johansson, stationsbefäl vid Polisen i södra Fyrbodal.
Vägpiraternas ankomst har de senaste åren blivit ett skrämmande vårtecken längs de västsvenska vägarna.
Den senaste veckan har polisen gått ut med flera varningar där man uppmanar folk till försiktighet.
En vanlig metod är att vägpiraterna fabricerar att de fått motorstopp - ofta längs E 6.

Från vägkanten försöker de sedan vinka in godtrogna trafikanter. När någon stannar försöker de sedan sälja metallföremål som de påstår är guld.
– Ofta kan det börja med att de vill ha hjälp med kontanter för att köpa bensin och då erbjuder de vad de påstår är guld i utbyte - men som ofta i stället bara en någon form att tillputsad mässing, säger Håkan Johansson.
Andra fräcka metoder som förekommer är att vägpiraterna hänger på äldre människor falska guldsmycken samtidigt som de obemärkt stjäl äkta smycken från dem.
Håkan Johansson berättar att vägpiraterna i Västsverige håller till längs E 6 från Skåne i söder och upp till Strömstad i norra Bohuslän.

Under natten mot torsdagen vet polisen att flera personer som misstänks vara vägpirater har övernattat vid en rastplats mellersta Bohuslän.
– Vi vet att personer som vi misstänker är vägpirater har övernattat där i natt, men var de kommer åka i dag är svårt för oss att veta, säger Håkan Johansson.
De senaste dagarna har polisen fått in flera tips på bilar som allmänheten misstänker tillhör vägpirater. En av bilarna som förekommer frekvent bland tipsen är en silverfärgad Volkswagen Passat. Bilen har bland annat setts till längs E 6 i närheten av Stenungsund och Kungälv strax norr om Göteborg.
– Vi har fått in tips från flera olika personer angående den här bilen som folk av olika anledningar misstänker tillhör vägpirater, säger Håkan Johansson.

Enligt Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp, har flera privatpersoner stannats av misstänkta vägpirater i Bohuslän de senaste dagarna.
– I helgen hade vi folk som blev stannade i Stenungsund och i veckan har vi också haft fall i Kungälv där folk har blivit stannade av bilar längs vägkanterna. Men om det verkligen handlade vägpirater vet vi inte säkert - även om vi kan misstänkta det, säger Håkan Carlsson.

Även i Halland och Skåne har polisen fått flera larm om misstänkta vägpirater. Längs flera platser i Halland, bland annat i närheten av Varberg och Väröbacka, har polisen under veckan fått larm om människor som försöker sälja falskt guld längs E 6.
– Det här är ju ett välkänt fenomen som dyker upp varje vår. Hur många vägpirater det finns längs E 6 och hur många som är återkommande är svårt för oss att säga, men det brukar ju starta vid vårkanten, säger Håkan Johansson vid Fyrbodalspolisen.

För att undvika att bli utsatt för brott uppmanar polisen nu trafikanter att inte stanna till i precis anslutning till bilar som har fått stopp längs vägkanten.
– Om det är någon som ser ut att behöva hjälp är det bättre att stanna till omkring 100 meter från bilen att ringa 112 och uppge att det är en person länsvägen som ser ut att behöva hjälp. Då uppfyller man sin skyldighet som privatperson att hjälpa till, säger Håkan Johansson.
När det gäller mer allmänna tips om misstänkta vägpirater uppmanas allmänheten att kontakta polisen via växelnumret 114 14.
– Har man uppgifter som man tror är intressanta för oss ska man så klart konakta oss. Men man ska inte ringa 112 om det inte är något akut, men har man precis blivit utsatt för ett brott så ska man självklart ringa 112, säger Håkan Johansson.