Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Paret sprider sin pizzapassion från en rullande lada

Så fick Norra Näs sin första pizzeria. Terry Kindblom och Annie Petersson är paret som degar så fort de får chansen. På kort tid har deras pilotprojekt flugit högre än förväntat.

– Varje pizza är unik. Den har sin egen karaktär och form, precis som vi människor, filosoferar Terry Kindblom mitt uppe i degknådandet. Den lilla röda lådan med utsikt över hamnen rymmer en stor pizzapassion. I januari påbörjade Terry och sambon Annie Petersson projektet att förvandla ett släp till en mobil matvagn.

Pizzaplugg

Mitt i allt byggandet löpte ett annat projekt parallellt. Terry förkovrade sig i pizza och maträttens ursprung som ett delmoment på vägen mot läraryrket. Om ett år är han redo att undervisa i hemkunskap och spanska.

– Vi fick en uppgift där vi skulle göra en presentation av ett matfenomen i Sverige och då föll valet på pizza. Jag läste böcker om pizzans historia från Neapel. Förr var det fattigmansmat som mättade folket, säger Terry Kindblom.

Degade dagligen

Pizzaprojektet skulle även presenteras visuellt för bedömning. Det blev starten på ett frenetiskt bakande i parets hem.

– Vi åt pizza var och varannan dag. Till slut blev det som köttbullar och makaroner. Det blev vardagsmat. Vi fick ta in utomstående för att testa pizzorna, säger Annie Petersson med ett skratt. – Vi blev smakblinda, fyller Terry i.

Ökat kapaciteten

Till vardags jobbar Annie som studie - och yrkesvägledare och Terry sommarjobbar inom byggvaruhandeln. Pizzaladan är ett pilotprojekt som upptar de lediga luckor som finns. Öppettiderna utannonseras på sociala medier i förväg. Redan nu ser de att projektet flyger över förväntan.

– Sist vi hade öppet bakade vi 175 pizzor på sex timmar. Vi har köpt en större ugn för att kön var så lång. Ingen vill vänta i två timmar när man är hungrig, säger Terry.

Vagnen står parkerad på uppfarten till Terrys barndomshem i Norra Näs. När luckan till Pizzaladan öppnas blottas vattenbrynet.

– Jag vill dela med mig av den utsikten som vi har och introducera folk till där jag bor. När vi öppnade var det många gäster som aldrig varit i Norra Näs förut, det har blivit lite bortglömt.

Finns det något knep för att få till degen?

– Felet många gör är att inte låta degen jäsa. Nyckeln till en bra pizza är tålamod, det går inte på en kvart. Det tar minst 24 timmar att få till en bra deg.

Terry Kindblom fann sitt pizzakall på vägen mot sin examen som hemkunskapslärare. Tillsammans med sambon Annie Petersson vill han skapa en knutpunkt i Norra Näs där degen är i fokus.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten