Ett antal OS-grenar har genom tiderna försvunnit för att ersättas av andra. Men kanske  är tävlingsgrenarna i konst de mest okända, skriver Ulla-Britt Wendel
Ett antal OS-grenar har genom tiderna försvunnit för att ersättas av andra. Men kanske är tävlingsgrenarna i konst de mest okända, skriver Ulla-Britt Wendel

Olympiska spelen – inte bara idrott

ANNONS
|

Nu väntar oss ett antal dagar med nästan dygnet runt-bevakning av de olympiska spelen i London. TV-sändningarna kommer säkerligen att bjuda på en rad rafflande tävlingstimmar där atleter från nästan alla världens nationer visar upp sina kroppar.

För att komma i fråga när det gäller deltagande i dessa tävlingar måste man givetvis ha tränat sin kropp minutiöst. Kroppar, av kött och blod, kommer alltså att tävla mot varandra i olika sporter . Två kroppar, inte av kött och blod utan av brons, har också varit med i de olympiska spelen i London; men då var året 1948.

Kropparna, som ingick i skulpturen Hyllning till Ling (Hommage to Ling), var skapade av den svenske skulptören Gustav Nordahl (1903-1992). Han blev den siste att vinna guldmedalj i tävlingsgrenen Skulptur. Är denna guldmedalj en av de mest bortglömda i svenskt OS-sammanhang?

ANNONS

Ett antal OS-grenar har genom åren försvunnit för att ersättas av andra. Men kanske är tävlingsgrenarna i konst de mest okända? Fransmannen Pierre de Coubertin, de moderna olympiska spelens grundare, införde OS-tävlingar i arkitektur, skulptur, måleri, litteratur och musik. Själv tyckte han att just den kulturella dimensionen i spelen var viktig. Tävlingsbidragen skulle enligt reglerna ha anknytning till idrott.

1912 ställde han själv upp i tävlingsgrenen litteratur med en dikt. För att kunna delta använde han dock pseudonym. Coubertin var själv inte någon idrottman men genom att tävla i litteraturgrenen lyckades han erövra en guldmedalj! Måste ha varit en stor lycka för en instiftare av de moderna olympiska spelen.

Skulpturgruppen av Gustav Nordahl står i dag utanför Idrottshögskolans entré i Stockholm. Trots att den är av brons kan man ana guldglansen.

Ulla-Britt Wendel

skulpturguide i Göteborg

ANNONS