Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare Region Halland.
Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare Region Halland. Bild: Magnus Andersson/Region Halland

Ökad spridning av influensa och magsjuka i Halland

Känner du förkylningssymptom eller är lite illamående just nu? Det kanske inte är så konstig. De senaste veckorna har ovanligt många smittas av influensa, samtidigt härjar också vinterkräksjukan.
– Vi får mycket samtal från skolor och förskolor kring det, säger smittskyddsläkaren Sandra Samuelsson.

ANNONS

I Sverige startade influensasäsongen redan vecka 48 under 2021. Och ett par veckor senare, vecka 52, blev 69 fall av influensa inrapporterade i Halland. Det är flest inrapporterade fall under säsongen hittills.

– Det har inte varit någon jättesvår säsong jämfört med riktiga influensaår. Men det har nästan varit som en tvåstegspuckel. Det var många sjuka i december och nu har det varit en våg i mars-april, säger Region Hallands biträdande smittskyddsläkare Sandra Samuelsson.

Hon berättar att influensasmittan kan komma från andra länder. Danmark hade nyligen en tydlig ökning.

– Det kan också vara en slump. Eller en blandning mellan en slump och att det fanns covidrestriktioner. Folk höll sig undan varandra. Det är ganska ovanligt att man ser en ökning av influensa i april.

ANNONS

Influensa ser ut att minska framöver

Men nu ser influensasmittan ut att minska något i Halland. Enligt smittskyddet är det dock svårt att fastslå detta eftersom det finns ett mörkertal. Statistiken är utifrån hur många som provtas.

– Det krävs att man är så sjuk att man söker med svåra symptom till sjukhuset. Man provtar också de som bor på äldreboenden, för att förhindra smittspridning, säger Sandra Samuelsson.

Även stor spridning av magsjuka

Men det är inte bara influensa som sprids just nu. Utan det är även andra sjukdomar.

– Vi ser väldigt mycket magsjuka och vi får mycket samtal från skolor och förskolor kring det. Sedan är det fortfarande covid. Det finns förkylningar men inte så mycket.

För att inte bli smittad med vinterkräksjukan rekommenderar smittskyddsläkaren att hålla god handhygien, alltså att tvätta händerna.

– Handsprit dödar inte vinterkräksjukevirus. Man måste tvätta händerna med tvål och vatten för att undvika magsjuka.

Symptom på influensa

Du kan snabbt känna sig sjuk vid influensa. Vissa blir mycket sjuka med hög feber och hosta, medan andra bara får lindrigare besvär.

Det är vanligt med flera av följande symtom:

• Du känner dig mycket sjuk eller matt.

• Du har ont i musklerna.

• Du har hög feber och huvudvärk.

• Du känner dig trött och frusen.

• Du har ont i halsen och torrhosta.

• Minskad matlust är också vanligt.

Febern brukar ofta vara runt 39–40 grader och finnas kvar i upp mot en vecka.

Källa: 1177.se

Feber är typiskt influensasymptom

Känner man influensasymptom bör man stanna hemma. Dock kan det nog vara många som känner sig lite snuviga på grund av pollen.

– Det typiska för influensa är att man får hög feber. Det får man inte av pollen. De flesta människor som är allergiska känner igen sina symptom, som att det till exempel kliar i ögonen.

ANNONS

Om man blir så pass sjuk att ens allmäntillstånd påverkas bör man söka vård.

– Alltså om man blir så påverkad att man att svårt att få i sig mat och dryck, svårt att andas eller om man har en svår grundsjukdom.

ANNONS