Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Nyårsmiddag – där allt går i grönt

Våga bjuda på vegetariskt till nyår. Grönt är det nya svarta och helt rätt sätt att inviga det nya decenniet. I dag serverar vi en vegetarisk nyårsmeny – för alla.

Det blir så ofta den stackars vegetarianen som måste anpassa sig. En torftig sojabiff lite på sniskan när alla andra sitter och firar in nyåret med oxfilé och hummer. Ett koncept som känns sååå otidsenligt och allt annat än 2020.

Det är nu vi måste ta klimathotet på allvar och skala ned på vårt köttätande en gång för alla. Annars har vi snart inget klimat att hota längre. Så varför inte vända på vegosteken och laga vegetariskt åt alla? Ingen behöver känna sig utanför, alla får god mat och nyårslöften kan börja infrias redan före tolvslaget.

Jag kan garantera att absolut ingen kommer att sakna köttfärsen i den här vidunderliga ”vita” lasagnen. Den är så obeskrivligt ljuvlig helt på egen hand och ett perfekt sätt att avsluta året på. Kan hända med en liten sallad till och goda drycker i glaset.

Dessutom kan den, precis som resten av menyn, förberedas i god tid så att du kan slappna av och ha kul när kvällen väl drar igång. Vilket i mina ögon är a och o för en lyckad afton. Man vill inte behöva stå ensam och slava i köket när alla andra festar för fullt.

Den ugnsbakade sellerin går också att förbereda och är en högt älskad förrättsfavorit som lär återkomma när du väl smakat den. Mjuk, mjäll och magisk i all sin enkelhet. Den tål att varieras i all oändlighet med toppingar som stekt svamp, ädelost, fröblandning, rostade nötter eller vitlökssmör. Tänk dock på att inte servera den kylskåpskall. Ljummen är godast.

Chokladmoussen är enklast tänkbara och görs med fördel dagen före kalaset så slipper du tänka på desserten över huvud taget. Komplettera bara med dina favoritbär eller frukter så har du en galant avslutning på kvällen.

Väljer du att gå all in och köra veganskt i stället för vegetariskt går det bra att byta ut ost och mjölkprodukter mot veganska alternativ.

Jag önskar er ett grönt och gott slut!

Ugnsbakad selleri är en sann delikatess. Här toppad med tångkaviar, gräslök och gräddfil. Bild: Janerik Henriksson/TT

Selleripuckar med brynt citronsmör och tångkaviar

Till 4–6 portioner, 30 minuter + 2 timmar i ugnen

• cirka 1 kg rotselleri (hel)

• olivolja

• flingsalt

• 25 g smör

• 1/2 citron

• 1 dl gräddfil

• 75 g tångkaviar

• gräslök, finskuren

• nymalen svartpeppar

Tvätta sellerin och lägg på en plåt. Gnid in den med olja och flingsalt. Baka den hel i ugnen i 175 grader i cirka 2 timmar, eller tills den mjuknat. Låt svalna tills den är ljummen.

Skär sellerin i cirka 1 centimeter tjocka skivor och stansa eller skär ut ringar. Arrangera på tallrikar. Bryn smör tills det börjar dofta nötigt, pressa i citronsaft och riv ned skalet. Ringla citronsmöret över sellerin.

Klicka på lite gräddfil. Toppa med tångkaviar, gräslök och peppar.

Vegetarisk vit lasagne får smak av svamp, rökt ost och kronärtskockor. Bild: Janerik Henriksson/TT

Lasagne med kronärtskocka, svamp och rökt ost

Till 4–6 portioner, 1 timme

Den här vegetariska lasagnen är bara så galet god att den sätter snurr på hela kvällen.

• 400 g skogschampinjoner

• smör

• 3 vitlöksklyftor

• 2 schalottenlökar, finhackade

• 2–3 msk sherry

• 1 msk hackad färsk timjan eller oregano

• salt

• nymalen svartpeppar

• cirka 200 g rökt ost, gärna scamorza

• 1 burk kronärtskocksbottnar, à ca 400 g

• 300–400 g lasagneplattor

• cirka 150 g annan riven ost

• torkad oregano

Béchamelsås:

• 3 msk smör

• 3 msk vetemjöl

• 5 dl mjölk

• 1 dl vitt vin

• 1 citron

• 1 msk kantarellfond

• riven muskot

• 1 tsk rökt paprikapulver

• 2 dl färskriven parmesan

• salt

• peppar

Hacka svampen fint eller kör den i matberedare. Fräs i torr stekpanna tills nästan all vätska försvunnit. Tillsätt en rejäl klick smör, vitlök och schalottenlök. Fräs tills löken börjar mjukna utan att få färg. Slå på sherry och låt den koka in. Krydda med örter, salt och peppar och låt puttra någon minut. Skiva den rökta osten.

Smält smöret till såsen på låg värme. Vispa successivt i mjölet och låt det puttra några minuter. Värm mjölken utan att den kokar och häll i lite i taget under ständig vispning. Tillsätt vinet, rivet citronskal och lite -saft och kantarellfond. Låt sjuda tills såsen blir lagom tjock och smaksätt med salt, peppar, muskot och rökt paprikapulver. Häll till sist i parmesan (spara lite) och avrunna kronärtskockor skurna i bitar.

Smörj portionsformar eller en stor ugnsfast form. Börja med ett lager lasagneplattor. Täck med sås och skivad rökt ost. Lägg på nästa lager plattor och bred på svampröran och strö över vanlig ost. Fortsätt varva plattor och ingredienser. Avsluta med ett lager sås. Toppa med ost, några smörklickar, extra parmesan och torkad oregano.

Grädda i 200 grader i 30–40 minuter eller tills lasagnen mjuknat och fått fin yta.

Enkel vegansk chokladmousse med valfria frukter och bär. Bild: Janerik Henriksson/TT

Superenkel vegansk chokladmousse

Till 4 portioner, minst 2 timmar

Världens enklaste chokladmousse som dessutom kan förberedas i god tid. Med vegansk choklad kan alla äta den. Gör dubbel sats för större portioner.

• 100 g mörk choklad (vegansk)

• 1/2 tsk nystött kardemumma (kan uteslutas)

• 1 dl havregrädde

• färska frukter och bär

Med mikro: Bryt ned chokladen i havregrädden och tillsätt kardemumma. Kör i 2 minuter på 500 watt. Rör om och värm i ytterligare två minuter.

På spisen: Koka försiktigt upp havregrädde och kardemumma i en liten kastrull. Ta bort från plattan och bryt ned chokladen. Rör om tills den har smält.

Häll upp smeten i små glas och ställ in i kylen ett par timmar (eller över natten) tills de stelnat.

Dekorera med valfria färska frukter och bär innan serveringen.

Att dricka till

Palmer & Co (7372), 289 kronor.

Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine (1979), 94 kronor.