Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lia Hof. Nu nedlagt som asylboende, ännu oklart hur det kommer att användas i fortsättningen. Foto: Ola Folkesson.

Nu har asylboendet i Lia Hof stängt

Lia Hof utanför Ullared har nu avvecklats som asylboende, och hur framtiden ser ut för anläggningen är ovisst.

Det har varit en uppslitande vår för boende och personal med beskedet att Migrationsverket drar sig ur Lia Hof, som ligger i trakten av Fagered. 

Det gamla sanatoriet hade rustats upp till ett lite mer påkostat vandrarhem, men för fyra år sedan gjordes det om till asylboende med plats för ett par hundra asylsökande. Verksamheten har varit lukrativ och Lia Hof har gjort goda vinster på samarbetet med Migrationsverket, men också fått uppskattning som ett välskött boende. Det kommer färre asylsökande till Sverige, och den senaste prognosen bedömer att läget inte kommer att ändras. Uppsägningen av Lia Hof ingår i en nationell långsiktig plan för att avveckla anläggningsboenden. Den 26:e juni flyttade de sista boende på Lia Hof ut. Nu pågår ett omfattande efterarbete, och på fredag gör personalen på boendet sin sista arbetsdag efter att ha städat och gjort i ordning lokalerna. 

Föreståndaren och delägaren Linda Petersson låter märkbart utmattad när HN når henne för en kommentar om hur utflyttningen har fungerat.

– Det har fungerat så bra som det kan göra under sådana här förutsättningar, säger Linda Petersson. Det är alltid svårt att bryta upp och ta farväl från en trygghet och ett hem som man har skaffat sig. Samtidigt har de boende förståelse för att det blir såhär. Det har varit blandade känslor. Somliga är positiva, men för en del har det här varit väldigt jobbigt.

De boende har fått gå många olika vägar. De har fått sina nya hem på asylboenden i Jönköping, Norrköping, Vänersborg och Växjö. En större del har flyttats inom Halland. Linda Petersson beskriver en maktlöshet över att inte kunna påverka Migrationsverket när det gäller hur man tar hand om vissa boende, som har haft större behov än andra. 

– Jag önskar att man kunde ha sett mer till individen när man stängde ner boendet. Vissa personer har haft goda anledningar att vara kvar i kommunen, särskilt de som har barn som går i skolan och har ett större behov av trygghet. Men jag är tacksam för de fall där jag har kunnat hjälpa till på något sätt och ge stöd.

Linda Petersson ser många av de före detta boende på Lia Hof som sina vänner.

– Jag kommer personligen att ha kontakt med många av de som har bott här. 
Arbetet med att stänga ned asylboendet har gjort det svårt att hinna fokusera på framtiden.

Det är än så länge ovisst vad som ska hända med Lia Hof. 

– Vi vet inte vad som ska hända framöver, säger Linda Petersson.