Norska matjättar rensar ut råvaran

I Norge är opinionen mot palmolja mycket starkare än i Sverige. Landets största livsmedelskedja har tagit bort den ur samtliga egna produkter.

ANNONS
|

Rema 1000, med fler än 500 butiker runt om i Norge, slutade i fjol med palmoljan i sina egna märkesvaror. Kedjan beslutade också att inte ta in nya varor med palmolja från externa leverantörer. Motiveringen är att bolaget vill ” bidra till att bevara urbefolkningars utkomst och biologisk mångfald”.

Det klassiska norska mellanmålet, kexchokladen Kvikklunsj, tillverkas sedan januari 2015 utan palmolja. Tillverkaren Freia (som ingår i samma koncern som Marabou) avvisade först kritiken mot råvaran, men ändrade sig.

Så där ser det ut på många håll i den norska matbranschen.

Sopptillverkaren Toro ratar palmolja, liksom norska Coops bagerikedja Goman.

Matjätten Orklas koncernchef Peter A Ruzicka förklarade nyligen att hans företag har ”ersatt palmolja med sundare oljevarianter i de allra flesta produkter som säljs i norsk dagligvaruhandel”.

ANNONS

Åtgärderna kommer efter intensiv debatt. Miljöorganisationen Regnskogsfondet har drivit en framgångsrik kampanj, med bland annat en nätguide där cirka 1500 produkter klassas efter förekomsten av palmolja. Många konsumenter undviker varor med palmolja och den totala användningen har sjunkit med närmare 70 procent.

Råvaran har till och med debatterats i Stortinget – ett förslag om lagstiftning för att minska användningen röstades ner med knapp marginal. Miljöminister Tine Sundtoft besökte i fjol palmoljeplantager på Borneo och meddelade därefter att hon inte stödjer en bojkott.

Det är bland annat mot den här bakgrunden man ska se de svenska företagens ansträngningar att hyfsa palmoljans miljöprofil. Branschen vill slippa en norsk situation.

–Det viktiga är att en bojkott av palmolja ger negativ påverkan ur hållbarhetssynpunkt, säger Johans Andersson Anell på Livsmedelsföretagen.

–WWF säger att bojkott är inte rätt väg, framhåller Maria Smith på Ica.

Varför har den svenska miljörörelsen inte varit lika drivande i frågan?

–Vi har inte de resurserna. Vi skulle önska att vi hade det, svarar Maria Rydlund på Naturskyddsföreningen.

Palmolja pressas ur fruktköttet från oljepalmer. Den utgör 65 procent av all vegetabilisk olja som säljs i världen.

1990–2010 avverkades enligt WWF cirka 3,5 miljoner hektar regnskog och blev oljeplantager i Indonesia, Malaysia and Papua Nya Guinea. Ytan motsvarar Västra Götaland och Skåne tillsammans. Korruption och illegal avverkning är vanliga enligt flera miljöorganisationer.

Olja i badrummet

Palmolja är också vanlig i tvål, smink och andra kemisk-tekniska produkter. Där är den svårare att upptäcka eftersom ordet inte står i deklarationen. Enligt Regnskogsfondet finns fler än 200 ingredienser som kan vara gjorda på palmolja.

ANNONS