Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nej, väljarna ville inte släppa Eckard Klug

Hans parti nästan halverades. Själv var han fjortonde namn på listan. Men personrösterna lyfte honom ändå till en plats i Svenljunga fullmäktige. Det handlar om Eckard Klug, Örsås, som nu vill ha 3 000 kronor i ersättning för varje fullmäktigesammanträde.
Det gick dåligt för småpartierna i det kommunala valet. Många backade ordentligt. Samma skedde i Svenljunga kommun där snk, Svenljunga nya kommunalparti, nära nog halverades. Partiet har funnits i tiotalet år.

Till en början var snk den obekväma väckarklockan. Tveksamma kommunala affärer drogs fram i ljuset. Många tyckte det var bra att det äntligen fanns några som vågade säga ifrån. Snk och dess ledare Eckard Klug med sympatisörer hade hittat sin plats i Svenljungas kommunala politik.

Men med åren gick partiet från att vara en uppstickare till att bli ett parti vid sidan av övriga i Svenljunga fullmäktige. Tummen i ögat-rollen släppte inte partiet även om snk inte längre skapade samma rubriker som den första tiden.

Partiets initiativtagare Eckard Klug har heller ingen förklaring till varför snk nära nog halverats.

- Nej, jag tror snk följer den allmänna trenden. De lokala partierna har gått tillbaka i många kommuner. Det är väl också så att snk inte längre utmärker sig på samma sätt som när partiet startades. Då fick partiet stor uppmärksamhet genom att peka på felaktigheter som fanns och kräva rättning. Nu är vi inne i en lugnare tid - snk arbetar med vanliga politiska frågor. Det ger kanske inte samma uppmärksamhet och därför kanske en del väljare glömde oss, säger Eckard Klug.

Själv har han kvar det politiska bettet i sin syn på kommunalpolitiken i Svenljunga. Men av arbetsmässiga skäl satsade han inte på att komma med i fullmäktige - snarare på att lägga av.

- Mitt arbete är svårt att förena med fullmäktigesammanträden. Därför hoppades jag slippa en plats i fullmäktige om jag stod som fjortonde namn på Svenljunga nya kommunal-

partis lista, säger Eckard Klug.

Men väljarnas förtroende för honom var stort. De överraskade honom. 96 kryssade för hans namn och därmed fick Eckard Klug direkt en plats i fullmäktige vid sidan av två andra snk:are.

- Jag kände stödet från väljarna. Folk uppmanade mig att fortsätta. Däremot har jag tappat många röster här i Örsås där jag bor. Problemet är däremot att fullmäktigesammanträdet direkt kolliderar med arbetet i mitt transportföretag. Det skulle kosta mig alldeles för mycket att stanna hemma för att vara med på sammanträdena, säger Eckard Klug som dock inte tänker utebli.

Han har nu hos Svenljunga kommun begärt att få ett sammanträdesarvode på 3 000 kronor som ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Svenljunga kommun har lovat undersöka vilka möjligheter som finns.

De politiska frågor Eckard Klug känner som synnerligen viktiga är vård och skola. Det är särskilt de små byskolorna han värnar om. Dessa skall finnas kvar. Vården för äldre och sjuka vill han ge ökade resurser. Det skall vara ett värdigt liv in i det sista.

LENNART ANGKÄRR

0346-290 72 [email protected]