Nattjäst bröd får smakerna och frukosten att lyfta

Ni som har följt mig ett tag vet nog att jag förespråkar allt som går att förbereda i förväg och gärna sparar tid. Som småbarnsförälder får man ta till sina knep för att få ihop livspusslet. Att baka nattjäst bröd är ett av de knepen. Nattjäst bröd innebär bara fördelar - effektivt, smakrikt, saftigt och ger nybakat bröd till frukost. Det måste ni testa!

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Knådfritt bröd på endast 3 ingredienser.
Knådfritt bröd på endast 3 ingredienser. Bild: Marie Lind

Knådfritt bröd på endast 3 ingredienser (1 stort runt bröd)

Du behöver:

5 g jäst

5 dl kallt vatten

600 g (10 dl) vetemjöl

Gör så här:

1. Kväll: Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten och mjöl och rör ihop tills allt är ordentligt blandat. Degen ska vara lös och kladdig och du kommer inte kunna knåda den.

2. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten, cirka 10 timmar.

3. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Ta fram en ugnsplåt, täck med bakplåtspapper och mjöla på pappret.

4. Stjälp ut den fortsatt lösa degen på plåten. Forma lite försiktigt till ett stort runt bröd, cirka 25 centimeter i diameter. Strö lite mjöl över.

ANNONS

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Ta ut och låt svalna. Borsta bort överflödigt mjöl och skär brödet som du önskar. På längden, på tvären...

Fruktbröd.
Fruktbröd. Bild: Marie Lind

Fruktbröd (2 st)

Du behöver:

10 g jäst

4 dl kallt vatten

1 dl russin

0,75 dl torkade aprikoser

0,75 dl mörk sirap

1,5 tsk salt

360 g (6 dl) vetemjöl

180 g (3 dl) rågmjöl

Gör så här:

1. Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt till jästen löses upp.

2. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en kladdig deg med en träslev. Du ska inte knåda.

3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten, cirka 10 timmar.

4. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

5. Stjälp ut den lösa degen på ett mjölat bakbord. Platta till försiktigt med handen och dela degen på mitten till två limpor/bröd. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

6. Pensla bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter.

Rågsiktsfrallor.
Rågsiktsfrallor. Bild: Marie Lind

Rågsiktsfrallor (16-20 st)

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl kallt vatten

2 msk olivolja

1 msk flytande honung

1,5 tsk flingsalt

660 g (12 dl) rågsikt

Gör så här:

ANNONS

1. Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt till jästen löses upp.

2. Tillsätt resterande ingredienser och knåda ihop degen för hand. Den ska vara kladdig och du ska inte tillsätt mer mjöl än vad som står angivet.

3. Täck över bunken med en kökshandduk och ställ in i kylskåp över natten, cirka 10 timmar.

4. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

5. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i önskat antal frallor utan att knåda.

6. Lägg på ugnsplåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 15 min.

LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok

LÄS MER:Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka

ANNONS