Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mordmisstänkta kvinnan frias – man hittades huggen till döds i köket i Åsa

Fredagen den 29 januari i år hittades en man i 65-årsåldern knivhuggen till döds i sin bostad i Åsa. Den kvinna i 45-årsåldern som åtalats för mordet frias nu av Varbergs tingsrätt, som menar att hon handlat i nödvärn.

Det första larmet till polisen handlade om ”en allvarlig händelse” på en adress i Åsa. Den första patrullen som kom fram till bostaden hittade en man i 65-årsåldern, knivhuggen till döds i köket. I rummet intill satt en kvinna, till synes passiv, och surfade på nätet.

Polis och ambulanspersonal försökte med livräddande insatser på den knivhuggne mannen, men förgäves.

Kvinnan anhölls misstänkt för mord och har sedan dess suttit häktad.

Enligt förundersökningen hölls många och långa förhör med kvinnan innan hon till slut medgav de faktiska omständigheterna av vad som hänt i bostaden den där januarikvällen. Enligt henne ska det ha handlat om ett gräl som urartat. Kvinnan uppgav att hon handlat i affekt, sträckt sig efter en kniv och huggit sin partner två gånger i sidan av bröstkorgen.

– Det var inte meningen att det blev som det blev. Jag blev förvånad själv, säger hon i ett av de sista förhören med polisens utredare.

Under den första rättegångsdagen i maj, höll åklagaren sin sakframställning som till stor del handlade om de telefonsamtal och sms som den misstänkta kvinnan skickat och tagit emot både före och efter dådet. Det för att styrka att paret haft en stormig och turbulent relation. Åklagaren har menat att kvinnan agerat likgiltigt inför det grova brottet och yrkade under förhandlingarna på att hon skulle dömas för mord, med 16 års fängelse i straffskalan.

Enligt kvinnans försvarare ska mannen ha uppträtt aggressivt mot henne och kvinnan har sagt att han varit aggressiv tidigare i deras förhållande. Under förhandlingen har försvaret hävdat att gärningen ska ses som nödvärn.

Och så resonerar också Varbergs tingsrätt i sin dom. Kvinnan frias från mordåtalet, även om