Mjuka kakor som gör helgen extra god

När du tänker på mjuk kaka så kanske första tanken är klassisk sockerkaka eller kärleksmums? Nu ska ni få ta del av tre helt nya recept på mjuka kakor som jag har tagit fram till er. Det är en kombination av ljuvliga smaker, bestående av en kakbotten och en glasyr eller annan topping. Fördelen med mjuka kakor är också att de bakas i större formar så att du kan välja hur stora bitar du vill ha. Varför inte baka någon av dessa redan nu i helgen?

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Ananaskaka med marängtäcke (10-12 bitar)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Kaka:

250 g finhackad ananas

125 g rumstempererat smör

2 ägg

2 dl strösocker

100 g philadelphia

1,5 dl havregryn

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Maräng:

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

Gör så här:

1. Kaka: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

2. Smörj en rund form (eller klä med bakplåtspapper) cirka 25 centimeter i diameter.

3. Vispa ihop smör, ägg, strösocker och philadelphia med elvisp. Rör i finhackad (avrunnen) ananas och havregryn. Sikta i resterande ingredienser och blanda samman allt.

4. Häll över smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.

ANNONS

5. Maräng: Sätt ugnen på 175 grader, endast grill.

6. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ytterligare 3-4 minuter. Klicka, bre eller spritsa ut marängsmeten över den kalla kakan.

7. Sätt in mitt i ugnen och lämna ugnsluckan öppen. Låt stå tills marängen börjar få fin färg. Det tar bara några minuter så passa noga så att inte marängen bränns.

Kolakaka med färskostkräm (12-15 bitar)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

100 g digestivekex

50 g sötmandel

1 dl florsocker

2 äggvitor

150 g karamelliserad mjölk

Färskostkräm:

200 g philadelphia

2 dl florsocker

50 g karamelliserad mjölk

ca 30 g (2 st) digestivekex

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, cirka 20 x 25 centimeter.

2. Mixa digestive och mandel till ett fint smul. Tillsätt florsocker, äggvitor samt karamelliserad mjölk och blanda samman.

3. Tryck ut smeten i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna.

4. Färskostkräm: Vispa upp philadelphia och florsocker krämigt. Rör i karamelliserad mjölk, blanda ihop och bre ut på kakan. Toppa med smulade digestivekex. Förvara i kylskåp.

Mjuk vanilj- och citronkaka (20-25 bitar)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

200 g smör

4 ägg

ANNONS

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1,5 dl marsanpulver

1 msk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

2,5 dl mjölk

Glasyr:

150 g smör

7 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

0,5 dl citronsaft

Zest från 1 citron

Garnering:

1-2 msk vallmofrö

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en långpanna/ugnsform (cirka 25 x 35 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt stå. Vispa upp ägg och socker fluffigt med elvisp i 5 minuter. Sikta ner de torra ingredienser. Tillsätt sist mjölk och det smälta smöret och blanda ihop allt.

3. Häll smeten i långpannan/ugnsformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Kakan ska vara torr, känn med en sticka. Låt svalna.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Blanda i resterande ingredienser i kastrullen och rör ihop till en klumpfri smet (tips är att sikta ner florsockret som annars lätt ger klumpar). Häll ut glasyren över kakan och toppa med vallmofrön. Låt svalna och stelna i kylskåp.

5. Skär i önskat antal bitar och förvara i kylskåp. Går också jättebra att frysa.

ANNONS