Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Minister tagen av insatser i Laholm

På fredagsförmiddagen besökte kultur- och demokratiministern Laholm för att fånga upp civilsamhällets insatser. Ministern var i det närmaste lyrisk efter att ha fått lyssna på berättelserna.

Föreningar som berättade om sina insatser, när många förra hösten flydde krig och oroligheter för att söka sig till Sverige för att få skydd, var bland annat Laholm utan gränser, Knäreds samhällsförening och Röda Korset.

– Jag personligen har fått så mycket gott tillbaka, men frågan är hur man tar tillvara på dessa krafter på bästa sätt, sade Marine Asplid, som arbetar ideellt för Röda Korset.

– Röda Korset är en organisation som snabbt kan växla upp och som visade det när det kom många flyktingar till Sverige. Men jag slås av att du efter pensionen fortsätter vara en aktiv medborgare och kämpar på, alltså jag älskar dig, utbrast kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), efter presentationen.

Även skolungdomarna i Ungdomsforum fick berätta vad de gjort för att få känna sig lyssnade på av de lokala politikerna. Att ministern kom till södra Halland var landshövdingen Lena Sommestads förtjänst.

– Det görs så mycket intressant i Halland och i Laholm är civilsamhället fantastiskt, därför tyckte jag att det var viktigt att de får möta ministern, säger Lena Sommestad.

Det var drygt 30 personer som var på plats i Teckningsmuseet för att prata med ministern. Till stor del handlade mötet om de nya laholmarnas etablering.

– Inom myndigheter är vi mästare att jobba i stuprör, linjärt inom våra förvaltningar. Då blev det svårt för många att samarbeta med frivilligorganisationer när hjälpen gavs, då många anlände till Sverige, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter: 

– Jag vill möta de som lokalt arbetar för att vara med och göra en förändring. Jag jobbar för ett Sverige som håller ihop. Föreningarna som presenterat sig gör saker som är inspirerande och jag skulle vilja klona dem och ha fler sådana i landet, säger hon. 

Ministern ville fånga upp berättelserna från Laholm och ta dem med sig för att inspirera andra i landet.

– Det finns många som tror att de inte kan göra något och som låter bli, men med dessa berättelser så kan vi inspirera och berätta hur enkelt det är, säger Alice Bah Kuhnke.

Ministern påpekar att många alltjämt är på flykt.

– När det kom väldigt många till Sverige för att söka skydd så gjorde föreningarna mycket av det arbetet som myndigheterna inte mäktade med. Men det är fortfarande många som dör ute på medelhavet och flyr från krig, säger hon.

Ni stängde Sveriges gränser för att fler inte ska söka skydd, är det inte dags att öppna gränserna igen?

– Vi tvingades att lägga fram den tillfälliga lagen för att vårt system inte mäktade med. Vi hade en verklighet när folk bodde i tält. Det vi gör nu är att vi rustar samhället och tar in synpunkter från frivilligarbetarna för att bättre kunna möta liknande utmaningar i framtiden. Vi rustar oss för att kunna göra lagen till ett minne blott, säger Alice Bah Kuhnke.

Innan resan fortsatte för att träffa fler föreningar från hela Halland kom ett löfte från ministern. 

– Jag lovar att komma tillbaka till Laholm oavsett vilken roll jag har i framtiden. Jag är helt tagen av vad ni har gjort, ligger ni på den här nivån nu blir jag nog helt golvad när jag kommer tillbaka, säger Alice Bah Kuhnke.

Innan hon lämnade Laholm ville många ta en bild med ministern. En av dem var Alma Gunnarsson som är med i Ungdomsforum och går på Lagaholmsskolan. På frågan vad hon ska göra med bilden säger hon att det nog kommer användas för att skryta lite med.

– Jag ska skicka den till släkten, det är ju ändå regeringen, säger hon.