Midsommar stundar – marinera med mynta och baka somrig tårta

Midsommar står för dörren och vad är väl trevligare än att bjuda på något hembakat? Varför inte baka en riktigt festlig sommartårta, nattjästa supergoda frallor eller marinera jordgubbar i mynta och lime? Med dessa somriga recept tar jag lite sommarlov. Följ mig gärna på Instagram (@hemmabageriet.se) för en massa härliga recept även i sommar.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Midsommartårta med rabarber och jordgubbar (glutenfri).
Midsommartårta med rabarber och jordgubbar (glutenfri).

Midsommartårta med rabarber och jordgubbar (glutenfri) (10-12 bitar)

Ingredienser:

Botten:

4 ägg

3 dl strösocker

1 dl havremjöl (finns att köpa helt glutenfritt)

1 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Rabarber- och jordgubbskompott:

250 g frysta/färska jordgubbar

300 g frysta/färska rabarber

2 dl koncentrerad flädersaft

0,75 dl råsocker

2,5 msk chiafrön

Fyllning och dekor:

5 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

75 g vita chokladknappar

400 g rosa marsipan*

Några blad citronmeliss

Florsocker

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (cirka 23 centimeter i diameter).

2. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt med elvisp, gärna i 6–8 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop.

ANNONS

3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kakan ska vara torr i mitten och marängliknande på toppen. Låt den svalna uppochner i formen.

4. Rabarber- och jordgubbskompott: Lägg jordgubbar i en kastrull. Skölj och ansa rabarber, skär i mindre bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt flädersaft och råsocker och låt blandningen koka upp. Låt småkoka i cirka 15 minuter, tills jordgubbarna och rabarbern är mjuka. Ta från plattan, rör i chiafrön och låt kallna.

5. Fyllning: Vispa ihop grädde och vaniljsocker till ett fast fluff.

6. Montering del 1: Dela botten i 3 delar. Lägg den marängliknande toppdelen i botten. Bre på ett lager med kompott och strö över vita chokladknappar. Lägg på nästa botten och upprepa med kompott och vit choklad. Lägg på den sista botten och spackla hela tårtan med vispgrädden. Se till att det blir jämnt runt kanterna så att marsipanen får en fin yta att fästa mot. Ställ in tårtan i kylskåp medan du kavlar marsipanen.

7. Marsipan: Strö lite florsocker på bakbordet. Kavla ut marsipanen genom att trycka lätt med kaveln. Vänd på marsipanen ofta så att den inte fastnar i underlaget. Du kan också strö lite florsocker på kaveln och på dina händer. Se till att kavla tunt och med marginal så marsipanen är större än tårtan och kan täcka kanterna.

ANNONS

8. Montering del 2: Ta ut tårtan från kylskåpet. Lägg upp det tunna marsipanlocket på dina underarmar och lägg den över tårtan. Tryck försiktigt ner den längs kanterna genom att dra lite lätt och försöka sträcka ut den för att undvika veck. Skär bort överflödig marsipan. Om du vill göra rosa rosor av marsipan så finns det en video som visar hur man gör på www.hemmabageriet.se. Pudra marsipanlocket med lite florsocker.

*Om du tycker momentet med marsipan verkar svårt så kan du även servera tårtan utan marsipanlocket. Dekorera då i stället med lite färska jordgubbar och citronmeliss direkt på grädden.

Mynta- och limemarinerade jordgubbar.
Mynta- och limemarinerade jordgubbar. Bild: Marie Lind

Mynta- och limemarinerade jordgubbar

Ingredienser:

250 g färska jordgubbar

Zest (skal) från 1 lime

Saft från 0,5 lime

6-7 färska myntablad

0,5 dl strösocker

Gör så här:

1. Skölj, ansa och dela jordgubbarna i mindre bitar.

2. Skölj och tvätta limen och riv det yttersta lagret av skalet.

3. Ha ner jordgubbarna, limezest + saft, myntabladen och strösockret i en glasburk med tätslutande lock.

4. Ställ i kylskåp i cirka 1 dygn.

Nattjästa kardemumma- och vallmofrallor.
Nattjästa kardemumma- och vallmofrallor. Bild: Marie Lind

Nattjästa kardemumma- och vallmofrallor (16 st)

Ingredienser:

Deg:

7 g jäst

5 dl kallt vatten

600 g (10 dl) vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk kardemumma

2 msk strösocker

ANNONS

2 msk vita vallmofrön

Pensling:

1 ägg

Gör så här:

1. Kväll/Deg: Lös upp jästen i det kalla vattnet i en bunke. Häll i resterande ingredienser och rör ihop en lös och kladdig deg med en träslev. Knåda ej. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten, cirka 8-9 timmar.

2. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

3. Stjälp ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord. Strö ut mjöl över degen och platta till den. Ta fram en degskrapa (eller liknande) och dela degen i 16 stycken lika stora delar. Lägg frallorna i muffinsformar och sedan på en ugnsplåt.

4. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok

ANNONS