Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Michel valde friheten på fyra hjul – lever ”vanlife” i husbilen

Där Michel Larsson parkerar – där bor han. Hans livsstil kallas på engelska vanlife, en utopi för frihetstörsten. – Jag lever min dröm, säger han.

En tv-apparat hade varit överflödig. I framrutan håller naturen sin egen programtablå när solen gryr över Läjets snäckstrand. Morgonmötet är precis avslutat och Michel Larsson har parkerat sitt rullande hem, tillika kontor, på en parkeringsruta med bra uppsikt över vattenbrynet. Han är en nomadisk it-konsult som fann friheten på hjul.

– Sedan jag flyttade in har jag inte ångrat mig en sekund. Jag har vaknat upp på morgonen i ett års tid med ett leende för att jag är så tacksam att jag valt den här livsstilen, säger han.

Lämnade storstadslivet

Michel Larsson växte upp i Falkenberg, han sökte sig senare uppåt kusten till Varberg och den senaste fysiska postadressen hade han i Stockholm. Efter en längre resa till Ghana, där Michel idag driver ett surf-guesthouse med landets första skateboardpool, var han tillbaka i Sveriges huvudstad. Då insåg han att lägenhetslivet inte var för honom.

– Jag tyckte det första halvåret var fantastisk. Sen kände jag mig kvävd av att bo i centrala Stockholm. Jag kände att storstadslivet inte var min grej. Jag ville ha ett simplare liv.

Hittade hem på hjul

Han var inte främmande för ”vanlife-kulturen” innan han bytte lyan mot livet på vägarna. Michels förstabil var en folkvagnsbuss årsmodell 1973, vars minne lever kvar i form av en tatuering på bröstet som föreställer bussens ikoniska front. Att han sålde den för 15 år sedan är en affär han ångrar bittert. När han började se sig om efter boendealternativ för ett och ett halv år sedan hittade han husbilen ”Sten” som kunde uppfylla den nomadiska drömmen.

– Jag fastnade direkt när jag såg den. Jag prutade inte ens. Sen råkade jag köra in i en sten, så han fick heta ”Sten”. Innan köpet läste jag mycket inspirationsbloggar om ”vanlife” och människorna som levde det. Jag kollade på Youtubeklipp under ett halvår, sedan sade jag upp min lägenhet.

Nära till surf

På husbilens tak lapar solcellspanelerna efter strålar som ska omvandlas till ström så att jobbet som it-konsult kan skötas på distans. Bjuder havet upp till vågdans, greppar han surfbrädan som vilar på en hylla ovanför förarsätet. Brädsporten blev en del av Michels liv efter en vistelse på Hawaii 1999. Men han började i den ände där många surfingproffs peakar i sin karriär – på berömda North Shore fick han sig en kyss av havet.

– Det var inget för en nybörjare. Jag är van vid att landa på asfalt efter alla år på skateboarden, men jag fick mig en rejäl känga av havet, säger Michel med ett skratt.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten