Mexiko avkriminaliserar abort i delstaten

Mexikos högsta domstol beslutade enhälligt att avkriminalisera abort i en av delstaterna på tisdagen. Det innebär att fem av landets 32 regioner nu har tagit bort straffrättsliga påföljder för abort, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

På tisdagen beslutade Mexikos högsta domstol att abort ska avkriminaliseras. Det innebär att det går emot konstitutionen att förhindra abort, rapporterar The New York Times.

En växande kvinnorörelse i Mexiko har upprepande gånger demonstrerat för kvinnors rättigheter och firar nu det nya beslutet.

”I dag är en historisk dag för alla mexikanska kvinnors rättigheter”, sade högsta domstolens överdomare Arturo Zaldívar efter att det nya beslutet meddelades.

Än så länge gäller den nya ändringen enbart delstaten Coahuila i norra Mexiko, men enligt överdomaren, ska den vara vägledande för alla delstater.

En arkivbild från en demonstration om abort i Mexiko City.
En arkivbild från en demonstration om abort i Mexiko City. Bild: Ginnette Riquelme

Delstaten Texas har skärpt sina abortlagar

Fram till tisdagen hade Mexiko City, Oaxaca, Hidalgo och Veracruz tidigare valt att avkriminalisera abort. Nu har fem av Mexikos 32 regioner gjort det.

ANNONS

Samtidigt beslutade den amerikanska delstaten Texas, i förra veckan, om att begränsa kvinnors tillgång till abort genom att anta den strängaste lagen mot abort i landet. Det innebär att kvinnor inte får göra abort efter den sjätte graviditetsveckan, även i de fall då graviditeten är ett resultat av incest eller en våldtäkt, enligt Reuters.

Enligt Reuters, kan tisdagens nya beslut leda till att amerikanska kvinnor i stället väljer att resa och avsluta sina graviditeter söder om gränsen.

ANNONS