Matigt tilltugg till glöggfesten

Dags för adventsmingel och glöggkalas. I år väljer vi att servera lite matigare tillbehör i stället för sötsaker. Glögg tål mer än somliga tror.

ANNONS

Du vet hur det blir. Glöggfest direkt efter jobbet eller sen helgeftermiddag. Man står där och knaprar pepparkakor och vevar runt russin och mandel i muggen. Och dricker kopp på kopp med översöt glögg. Så mycket annat blir det sällan i magen.

Varför inte göra dina gäster en tjänst och bjuda dem på något lite mer stadgande, såväl för humöret som för hungern? Sötman i glöggen mår bara bra av lite kaxigt motstånd i form av kryddor, sälta, syra och hetta. Dessutom tenderar folk att bli utsvultna vid den tiden på dygnet.

Av just den anledningen har jag valt att sätta samman några av mina personliga favoriter att duka fram när det vankas glöggkalas. Ingen har hittills hörts klaga på bristen på pepparkakor. Det kan kanske tyckas märkligt att servera köttbullar på en dylik tillställning, men jag svär på att de kommer att gå hem. Och de enkla gurkstubbarna med tryffelsalami ger en välbehövlig fräschör som rensar gommen från glöggens inbyggda klibbighet. Några kryddmarinerade oliver till det, sötsyrlig taleggio på tunnbrödschips och glöggbuffén är i hamn.

ANNONS

Självklart kan du komplettera med sötare attribut om du känner dig manad, men kanske snarare se det som en form av minidessert än som huvudtillbehör.

Gäster behöver äta, inte bara dricka och sätta i sig kakor och godis. Om inte annat föreslår jag att du åtminstone ser de här förslagen som inspiration. Det handlar alls inte om några märkvärdigheter, utan snarare enkla små munsbitar som du kan förbereda i god tid för att minimera eventuell stress.

Men har du ont om tid behöver du inte göra något alls själv. Köp hem ett gäng goda ostar med viss sälta, typ ädelost och parmesan, kanske lite charkuterier, ostkex, chilispetsad tapenade och sötsyrliga smågurkor. Det räcker lång väg. Det är trots allt umgänget och julfeelingen som räknas.

Ost + ost + ost = sant i de här mumsiga bollarna som är rullade i krossade ostbågar.
Ost + ost + ost = sant i de här mumsiga bollarna som är rullade i krossade ostbågar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ostbollar med extra allt

Cirka 10 stycken, 10 minuter + 30 minuter i kylen

Tre ostvarianter sätter extra smak på de här goda bollarna.

• 150 g färskost, t ex Philadelphiaost

• 150 riven cheddar

• 1/2 tsk Worcestershiresås

• 1 dl finskuren gräslök

• nymalen svartpeppar

• 1–2 nävar ostbågar

Blanda färskost, cheddar, Worcestershiresås, hälften av gräslöken och peppra väl. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Forma till bollar. Ta ut en stund innan servering. Krossa ostbågar i matberedare eller i plastpåse med en brödkavel. Strö ut på ett fat och blanda med resten av gräslöken. Rulla bollarna i blandningen och förvara i kylen tills det är dags för glöggmingel.

ANNONS
Enklast tänkbara, men uppfräschande och smakrikt på samma gång: gurkstubbar med tryffelsalami och pepparrotsvisp.
Enklast tänkbara, men uppfräschande och smakrikt på samma gång: gurkstubbar med tryffelsalami och pepparrotsvisp. Bild: Janerik Henriksson/TT

Gurkstubbar med ­tryffelsalami och ­pepparrotsvisp

Cirka 20 stycken, 10 minuter

Enkelt, fräscht och gott.

• 1 gurka

• cirka 100 g tryffelsalami, tunt skivad

• 1 tub pepparrotsvisp, alt. riven pepparrot

• nymalen svartpeppar

Skär gurkan i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Lägg en salamiskiva på varje. Tryck ut en klick pepparrotsvisp ovanpå. Vik över salamin, stick in en tandpetare och peppra generöst.

Byt ut pepparkakorna mot tunnbrödschips eller fröknäcke. Perfekt till saltsyrlig taleggio och pigga rödbetsgroddar.
Byt ut pepparkakorna mot tunnbrödschips eller fröknäcke. Perfekt till saltsyrlig taleggio och pigga rödbetsgroddar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Tunnbrödschips med taleggio och groddar

Till 10 stycken, 10 minuter

Vem har sagt att man måste ha pepparkakor till ädelosten? Lite grövre inslag passar väldigt bra till saltsyrlig taleggio-ost. De här små godingarna görs helst i sista minuten så att de inte mjuknar.

• cirka 180 g taleggio

• 10 bitar tunnbrödschips, fröknäcke eller liknande

• ev. crema di balsamico (kan uteslutas)

• valfria färska groddar, t ex rödbetsgroddar

Skiva osten och fördela ovanpå chips eller bitar av fröknäcke. Droppa eventuellt över lite crema di balsamico. Garnera med valfria groddar.

Kryddmarinerade oliver passar väldigt bra till söt glögg.
Kryddmarinerade oliver passar väldigt bra till söt glögg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kryddmarinerade oliver

10 plockportioner, 5 minuter + 1 natt i kylen

Sälta passar fint till glögg, liksom spännande kryddor. De här lagar sig själva i kylen över natten.

• cirka 400 g svarta eller blandade oliver

• 1 tsk rosépeppar

• 1 tsk fänkålsfrön

• 1 tsk korianderfrön

• 1 tsk spiskummin

• 1 citron

• 1 röd chili, tunt skivad

ANNONS

• olivolja

Låt oliverna rinna av och lägg i en skål.

Rosta samtliga torra kryddor i en torr stekpanna tills de börjar dofta. Stöt lite lätt i mortel och häll över oliverna. Rispa eller riv över citronskal. Blanda med citronsaft, chili och en generös skvätt olivolja. Täck över och låt stå i kylen över natten. Servera med tandpetare och extra skål för eventuella kärnor.

Oemotståndliga rosmarinstekta köttbullar passar fint att servera på spett till en läcker dippsås.
Oemotståndliga rosmarinstekta köttbullar passar fint att servera på spett till en läcker dippsås. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rosmarinstekta ­köttbullar med dipp

Cirka 50 stycken, 45 minuter + 30 minuter i kylen

Sagolikt goda köttbullar som garanterat lär bli adventsminglets snackis.

• 500 g fläskfärs

• 1/2 dl ströbröd

• 2 msk finskuren gräslök

• 125 g ricotta

• 1 ägg, lätt uppvispat

• 1 citron, skalet

• cirka 1 1/2 dl färskriven parmesan

• cirka 1 msk torkad rosmarin

• 1 nypa chiliflakes

• salt

• nymalen svartpeppar

• olivolja

• smör

Dipp:

• 2 dl yoghurt av grekisk typ

• 2–3 msk sweet chilisås

• salt

Blanda färsen med ströbröd, gräslök, ricotta, ägg, rivet citronskal, parmesan, 1 tsk rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fukta händerna och rulla små köttbullar. Ställ in i kylen i 30 minuter.

Hetta upp olivolja och lite smör i en stekpanna (som har lock). Tillsätt resten av rosmarinen och stek köttbullarna i omgångar i cirka 4–5 minuter eller tills de fått fin färg, tillsätt lite extra rosmarin om det tar slut. Lägg tillbaka alla köttbullar i pannan, sätt på lock, sänk värmen och stek i ytterligare 10–15 minuter tills köttbullarna är genomstekta. Skaka pannan då och då.

ANNONS

Blanda yoghurt och sweet chili. Smaka av med lite salt.

Servera köttbullarna (gärna uppträdda på spett) med dippen.

Att dricka till

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg (96002), 89 kronor.

Alkoholfritt: God Jul Glögg Ekologisk (11932), 30 kronor.

ANNONS