Du vet hur det blir. Glöggfest direkt efter jobbet eller sen helgeftermiddag. Man står där och knaprar pepparkakor och vevar runt russin och mandel i muggen. Och dricker kopp på kopp med översöt glögg. Så mycket annat blir det sällan i magen.
Varför inte göra dina gäster en tjänst och bjuda dem på något lite mer stadgande, såväl för humöret som för hungern? Sötman i glöggen mår bara bra av lite kaxigt motstånd i form av kryddor, sälta, syra och hetta. Dessutom tenderar folk att bli utsvultna vid den tiden på dygnet.
Av just den anledningen har jag valt att sätta samman några av mina personliga favoriter att duka fram när det vankas glöggkalas. Ingen har hittills hörts klaga på bristen på pepparkakor. Det kan kanske tyckas märkligt att servera köttbullar på en dylik tillställning, men jag svär på att de kommer att gå hem. Och de enkla gurkstubbarna med tryffelsalami ger en välbehövlig fräschör som rensar gommen från glöggens inbyggda klibbighet. Några kryddmarinerade oliver till det, sötsyrlig taleggio på tunnbrödschips och glöggbuffén är i hamn.
Självklart kan du komplettera med sötare attribut om du känner dig manad, men kanske snarare se det som en form av minidessert än som huvudtillbehör.
Gäster behöver äta, inte bara dricka och sätta i sig kakor och godis. Om inte annat föreslår jag att du åtminstone ser de här förslagen som inspiration. Det handlar alls inte om några märkvärdigheter, utan snarare enkla små munsbitar som du kan förbereda i god tid för att minimera eventuell stress.
Men har du ont om tid behöver du inte göra något alls själv. Köp hem ett gäng goda ostar med viss sälta, typ ädelost och parmesan, kanske lite charkuterier, ostkex, chilispetsad tapenade och sötsyrliga smågurkor. Det räcker lång väg. Det är trots allt umgänget och julfeelingen som räknas.
Ostbollar med extra allt
Cirka 10 stycken, 10 minuter + 30 minuter i kylen
Tre ostvarianter sätter extra smak på de här goda bollarna.
• 150 g färskost, t ex Philadelphiaost
• 150 riven cheddar
• 1/2 tsk Worcestershiresås
• 1 dl finskuren gräslök
• nymalen svartpeppar
• 1–2 nävar ostbågar
Blanda färskost, cheddar, Worcestershiresås, hälften av gräslöken och peppra väl. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Forma till bollar. Ta ut en stund innan servering. Krossa ostbågar i matberedare eller i plastpåse med en brödkavel. Strö ut på ett fat och blanda med resten av gräslöken. Rulla bollarna i blandningen och förvara i kylen tills det är dags för glöggmingel.
Gurkstubbar med tryffelsalami och pepparrotsvisp
Cirka 20 stycken, 10 minuter
Enkelt, fräscht och gott.
• 1 gurka
• cirka 100 g tryffelsalami, tunt skivad
• 1 tub pepparrotsvisp, alt. riven pepparrot
• nymalen svartpeppar
Skär gurkan i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Lägg en salamiskiva på varje. Tryck ut en klick pepparrotsvisp ovanpå. Vik över salamin, stick in en tandpetare och peppra generöst.
Tunnbrödschips med taleggio och groddar
Till 10 stycken, 10 minuter
Vem har sagt att man måste ha pepparkakor till ädelosten? Lite grövre inslag passar väldigt bra till saltsyrlig taleggio-ost. De här små godingarna görs helst i sista minuten så att de inte mjuknar.
• cirka 180 g taleggio
• 10 bitar tunnbrödschips, fröknäcke eller liknande
• ev. crema di balsamico (kan uteslutas)
• valfria färska groddar, t ex rödbetsgroddar
Skiva osten och fördela ovanpå chips eller bitar av fröknäcke. Droppa eventuellt över lite crema di balsamico. Garnera med valfria groddar.
Kryddmarinerade oliver
10 plockportioner, 5 minuter + 1 natt i kylen
Sälta passar fint till glögg, liksom spännande kryddor. De här lagar sig själva i kylen över natten.
• cirka 400 g svarta eller blandade oliver
• 1 tsk rosépeppar
• 1 tsk fänkålsfrön
• 1 tsk korianderfrön
• 1 tsk spiskummin
• 1 citron
• 1 röd chili, tunt skivad
• olivolja
Låt oliverna rinna av och lägg i en skål.
Rosta samtliga torra kryddor i en torr stekpanna tills de börjar dofta. Stöt lite lätt i mortel och häll över oliverna. Rispa eller riv över citronskal. Blanda med citronsaft, chili och en generös skvätt olivolja. Täck över och låt stå i kylen över natten. Servera med tandpetare och extra skål för eventuella kärnor.
Rosmarinstekta köttbullar med dipp
Cirka 50 stycken, 45 minuter + 30 minuter i kylen
Sagolikt goda köttbullar som garanterat lär bli adventsminglets snackis.
• 500 g fläskfärs
• 1/2 dl ströbröd
• 2 msk finskuren gräslök
• 125 g ricotta
• 1 ägg, lätt uppvispat
• 1 citron, skalet
• cirka 1 1/2 dl färskriven parmesan
• cirka 1 msk torkad rosmarin
• 1 nypa chiliflakes
• salt
• nymalen svartpeppar
• olivolja
• smör
Dipp:
• 2 dl yoghurt av grekisk typ
• 2–3 msk sweet chilisås
• salt
Blanda färsen med ströbröd, gräslök, ricotta, ägg, rivet citronskal, parmesan, 1 tsk rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fukta händerna och rulla små köttbullar. Ställ in i kylen i 30 minuter.
Hetta upp olivolja och lite smör i en stekpanna (som har lock). Tillsätt resten av rosmarinen och stek köttbullarna i omgångar i cirka 4–5 minuter eller tills de fått fin färg, tillsätt lite extra rosmarin om det tar slut. Lägg tillbaka alla köttbullar i pannan, sätt på lock, sänk värmen och stek i ytterligare 10–15 minuter tills köttbullarna är genomstekta. Skaka pannan då och då.
Blanda yoghurt och sweet chili. Smaka av med lite salt.
Servera köttbullarna (gärna uppträdda på spett) med dippen.
Att dricka till
Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg (96002), 89 kronor.
Alkoholfritt: God Jul Glögg Ekologisk (11932), 30 kronor.