Marie Lind tipsar om fyra recept till den perfekta helgfrukosten

Den här veckan serverar Marie Lind en helgfrukost med alla rätt: god, nyttig, nybakad, färsk och färgglad. Här kommer recept på varma frukostbullar, fluffiga pannkakor, kall havregrynsgröt – samt en juice med det givna namnet Kickstart. Sen är det bara att sätta full fart mot helgens äventyr

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Snabba frukostbullar (10 stycken)

”Dessa ljuvliga frukostbullar slänger du snabbt ihop medan resten av familjen vaknar till på morgonen. De innehåller ingen jäst och kräver minimalt med förberedelser. Bara att blanda ihop ingredienserna och grädda direkt. Toppa med dina favoritfröer eller gör dem utan topping. Dessa är en stor favorit hemma hos mig – av hela familjen!

Tips: Eftersom degen är kladdig så är mitt tips att smörja in handflatorna med lite valfri matolja för att undvika att de fastnar i händerna när du formar dem.”

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

5 dl vetemjöl special

1 tsk salt

1 msk bakpulver

2 msk mörk sirap

ANNONS

2,25 dl kallt vatten

Vallmofrö, sesamfrö

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader över/undervärme. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

2. Blanda först ihop de torra ingredienserna. Tillsätt sirap och vatten och fortsätt blanda. Degen ska vara kladdig.

3. Forma 10 stycken bullar/frallor med händerna. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och strö över vallmofrön och/eller sesamfrön. Tryck till dem lätt så de fastnar.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Fluffiga amerikanska pannkakor (12 stycken)

”Amerikanska pannkakor kännetecknas av tjocka lite mindre pannkakor, som man äter som de är utan att rulla ihop eller vika. Smeten innehåller bakpulver som gör att de reser sig när du steker dem. De blir fantastiskt goda och vår son Benjamin kallar dem för “honungspankor” och frågar efter dem varje helg. Han har alltid skivad banan och ringlad honung på sina, därav namnet.

Tips: Om du inte vill steka alla pannkakor samtidigt så går det bra att spara smeten i kylen och ta resten nästa dag.”

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

2,5 dl vetemjöl

2 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk bakpulver

2,5 dl mjölk

2 ägg

Smör till stekning

Florsocker

Gör så här:

1. Rör ihop de torra ingredienserna. Vispa i mjölk och sist ägg.

ANNONS

2. Stek på medelvärme i lite smör, 2-3 minuter på varje sida. (Jag tar 0,5 dl smet/pannkaka och steker då 3 st i taget).

3. Låt svalna något. Pudra över lite florsocker och servera med exempelvis skivad banan, äpple eller blåbär och ringlad honung.

Overnight Oats på blåbär och kokos (2 portioner)

”Jag är väldigt förtjust i allt som går att förbereda kvällen innan. Som exempelvis nattjäst bröd, eller som här: Overnight Oats. Overnight Oats är, som namnet säger, en havregrynsgröt med olika smaksättning, som får stå i kylskåp över natten och äts sedan kall på morgonen. Det blir riktigt gott och det mättar väl.”

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

2 dl havregryn

1,5 msk chiafrön

1,5 msk kokosflakes

1 dl blåbär (jag använder frysta)

3 dl mandeldryck

Ev lite flytande honung vid servering

Gör så här:

1. Kväll: Blanda ihop alla ingredienser och lägg i en burk med tättslutande lock.

2. Ställ in i kylskåp och låt stå över natten.

3. Morgon: Dela upp i 2 skålar och ät till frukost. Toppa med mer kokosflakes och lite flytande honung.

Kickstart (0,5 liter)

”Det finns gott om citrusfrukter i matbutikerna så här års. Passa på att använda dem och gör en uppfriskande juice, som jag har valt att kalla Kickstart. Det räcker med en liten shot, ca 30 ml/dag, för att få i dig gott om C-vitaminer samt alla goda mineraler och andra hälsoeffekter som ingefära ger.

ANNONS

Tänk på: Förvara i kylskåp och skaka flaskan innan varje användning.”

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

3 apelsiner

2 lime

2 msk färsk riven ingefära (kan ersättas med 2 tsk torkad ingefära)

Vatten

Gör så här:

1. Pressa saften ur apelsin och lime. Använd gärna en citruspress om du har.

2. Skala och finriv ingefära. Mixa saften från apelsin och lime med den rivna ingefäran.

3. Fyll på med kallt vatten så att du når en volym på 0,5 liter totalt. Sila och häll upp juicen på en väl rengjord glasflaska.

ANNONS