Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Marie Lind bjuder på läckra bakelser

Vår bakskribent Marie Lind skapar hela tiden nya egna recept, men det finns en favorit som återkommer med jämna mellanrum när familjen ska fika: Mimmis mintstubbe. Eftersom temat den här veckan är bakelser passar det receptet perfekt – och det gör även päronbiskvierna…

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Mimmis mintstubbe (12 stycken)

”Denna ljuvliga lilla mintbakelse var den första som jag tog fram som min ”egna bakelse” och den betyder lite extra för mig. Jag skapar helst nya recept hela tiden och bakar sällan mina egna recept igen. Det är i skapandet och lärandet som jag utvecklas och kan bjuda er på ännu fler recept. Min äldsta bonusdotter Amanda brukar dock ofta be mig att baka just Mimmis mintstubbe, så då gör jag självklart ett undantag. Den är ju himla god!”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

100 g sötmandel

100 g digestivekex

1 dl farinsocker

2 ägg

Topping:

100 g mjölkchoklad med mint

0,5 dl florsocker

75 g philadelphia

Lite riven vit choklad

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme. Klä en ugnssäker form (cirka 20 x 25 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Mixa sötmandel och digestivekex till fint mjöl. Blanda ihop med farinsocker och ägg. Bre ut i formen och grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.

3. Låt svalna helt och stansa sedan ut 12 st rundlar.

4. Topping: Smält mintchokladen över vattenbad eller i mikron på svag effekt. Låt svalna lite.

5. Vispa ihop florsocker och philadelphia. Blanda med den smälta chokladen.

6. Bre eller spritsa toppingen på bottnarna. Låt stelna i kylskåp.

7. Riv lite vit choklad över och förvara i kylskåp (går också bra att frysa).

Päronbiskvier i långpanna (cirka 20 stycken)

”Håller ni med om att biskvier är fantastiskt goda, men kanske lite småkrångliga att göra själv? Varför inte baka dem i en långpanna eller stor ugnsform istället? Smaken blir precis lika god och det är plättlätt att göra. Päronbiskvier är min personliga favorit och därför vill jag dela med mig till er. På min hemsida finns också en steg-för-steg-guide.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

150 g mandelmassa

100 g sötmandel

2 äggvitor

0,5 dl strösocker

Smörkräm:

200 g rumstempererat smör

2 äggulor

2 dl florsocker

2 tsk päronessens

1 msk vatten

Några droppar grön livsmedelsfärg

Dekor:

200 g vit choklad

1 tsk rapsolja

Några droppar grön livsmedelsfärg

20 g mörk choklad

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme. Klä en ugnsform/långpanna (cirka 20x30 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Mixa mandel till ett fint smul. Riv mandelmassa. Vispa ihop alla ingredienser till smeten med elvisp. Bre ut i formen och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.

3. Smörkräm: Vispa upp smör med elvisp tills det blir fluffigt. Tillsätt resterande ingredienser och vispa ytterligare några minuter. Bre ut smörkrämen över den kalla kakbottnen. Ställ i kylskåp cirka 1 timme.

4. Dekor: Smält vit choklad över vattenbad. Dela först i mindre bitar så går det fortare. Rör i rapsolja och grön färg tills önskad nyans (jag vill gärna ha dekoren lite mörkare grön än smörkrämen). Bre ut över den kalla smörkrämen.

5. Sista: Jag valde att ringla lite mörk smält choklad över som extra dekor. Det går också bra utan. Låt hela biskviformen stelna i kylskåp. Skär sedan i rutor och förvara i kylskåp eller i frys. Tips: skär rutor innan chokladen hunnit stelna helt så går det inte sönder.